Polonya hükümetinden AB'ye tepki: Şantajı kabul etmeyeceğiz

Polonya hükümetinden, ülkede günlerce protesto edilen yargı reformlarının hayata geçmesi halinde, Polonya'nın AB Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınması için harekete geçileceği açıklamasına yanıt geldi. Polonya hükümeti, "AB yetkililerinden gelen şantajı kabul etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Polonya'da muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi hükümetinden, ülkede günlerce protesto edilen yargı reformlarının hayata geçmesi halinde, Polonya'nın AB Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınması için harekete geçeceği açıklamasına yanıt geldi.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, hükümet Sözcüsü Rafal Bochenek, PAP haber ajansına yaptığı açıklamada "AB yetkililerinden gelen şantajı kabul etmeyeceğiz. Özellikle de gerçeklere dayanmayan bir şantajı. Polonya parlamentosunda hazırlanan tüm kanunlar anayasaya ve demokratik kurallara uygundur" dedi.

AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Polonya'da planlanan yargı reformuyla ilgili bir öneri mektubu gönderildiği, Polonya'nın buna cevap vermesi için 1 ay süresi olduğu belirtildi.

Polonya'da planlanan yargı reformunun AB'de ''ciddi endişeye'' yol açtığı kaydedilen açıklamada, ''reformun Polonya'da hukukun üstünlüğünü önemli şekilde tehdit ettiği'' vurgulandı.

Açıklamada, Polonya'ya bu sorunu 1 ay içinde çözme çağrısı yapılırken, bu süreçte Polonya hükümetinin özellikle yüksek yargı hakimlerinin görevden alınması ya da emekliliğe zorlanmasına dair herhangi bir girişimde bulunmaması telkin edildi.

Bu alanda bir adım atılması durumunda AB Komisyonu'nun, Polonya'nın AB Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınmasına yol açacak 7. maddeyi tetiklemeye hazır olduğunun altı çizildi.

AB'nin Polonya'ya karşı hukuki ihlal davası açmayı da planladığı aktarılan açıklamada, diğer taraftan AB Komisyonu'nun Polonyalı yetkililerle yapıcı bir diyalog yürütmeye hazır olduğu bildirildi.