'PKK'nin Şengal halkına kendi kararını dikte etmesine izin vermeyeceğiz'

Mesud Barzani, Davos'ta verdiği röportajda IKBY'ne dair açıklamalarda bulundu.

Dış Haberler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Davos'ta verdiği röportajda "Başarısız olmuş ortaklığa rağmen Irak ve Kürdistan iki iyi komşu olabilir" dedi.

IŞİD'in Irak'ta uğradığı yenilgilerin arından Peşmerge'ye uluslararası kamuoyundan gelecek destekte bir gelişme gözlenip gözlenemeyeceği konusunda Barzani "IŞİD'in Musul'da uğradığı yenilginin IŞİD'in sonu olacağını düşünmek büyük bir hata olacaktır. IŞİD bu kadar kolay yenilmeyecektir. Sahada çok sayıda büyük yenilgiye uğradıkları ve daha da fazlasını yaşayacakları doğru. Ancak başka tür terör eylemleri sergileyeceklerdir. IŞİD'den daha da kötü bir terör örgütü ile karşı karşıya kalabiliriz. Terör sorunu yalnızca çatışmalarda galip gelinerek çözülemez. Bu toplu çaba gerektiren uzun bir savaş" değerlendirmesinde bulundu. IŞİD'in yok edilmesi için Suriye'de de operasyon düzenleyip düzenlemeyeceklerine dair ise "Eğer verebilecek durumda olursa destek vermek isteriz. Ancak bu gerçekten bizim görevimiz değil. Suriye'de bunu yapabilecek başka gruplar var" dedi.

Haydar el-Abai ile Musul operasyonunda iyi bir ilişki sürdürdüklerini ancak diğer alanlarda bir gelişme kaydedilmediğini belirten Barzani, bu konuda detaylara girmek istemediğini belirtti. Bazı Avrupalı ülkelerin bağımsızlığa olumlu yaklaşacaklarını belirttiklerinin ifade edilmesi üzerine Barzani "Bağdat'a ziyaretimde bu konuyu görüştüm. Bağdat'la bu konuda bir ortaklaşmaya varmak birçok ülkenin bizi tanımasının yolunu açacaktır. Bu yüzden olumlu bir sonuç için Bağdat'la diyalog yolunu tüketinceye kadar görüşmeleri sürdüreceğiz, böylece başka yollara sapmak zorunda kalmayacağız. Gelecekte Irak ile iyi komşular olabilir, ancak iyi partnerler olamadık" dedi.

'BARIŞ SÜRECİ İÇİN ZAMANLAMA UYGUN DEĞİL'

Barzani Türkiye'deki duruma dair "Daha önce farklı vesilelerle savaşın son bulması çağrısında bulundum. Savaş ve sonuçları kötüdür. Bir yıllık diyalog bir saatlik savaştan iyidir. Mevcut durumdan endişeliyim. Ne yazık ki zamanlama barış sürecinin sürmesi için uygun değil. Yine de barış sürecinin süremesi için bir imkan gördüğümüzde destek olmak için elimizden geleni yapacağız. Aksi takdirde Türkiye'de pek çok olumsuz şey yaşanacak." dedi.

'PKK'NİN ŞENGAL'DE KENDİ KARARINI DİKTE ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Şengal’de bulunan PKK'lilerin durumunun sorulması üzerine Barzani "Peşmerge Kobani desteğe ihtiyaç duyduğunda gitmişti, tüm dünya Peşmerge'nin Kobani'nin düşmesine izin vermediğini biliyor. Peşmerge işini bitirdiğinde oradan çekildi. PKK de aynısını yapmalı. Buna ek olarak Şengal halkı kararını kendi vermeli, ve onların kendi kararlarını alabilmeleri için gerekli koşulları yarattık. Biz ve tüm diğer partiler onların kararına saygı duymalı. PKK'nin kendi kararını Şengal'de dikte etmesine izin vermeyeceğiz" dedi.