'PKK, Almanya'da ne yapacak?'

Junge Welt gazetesi yazarı, Alman soluyla PKK ilişkilerine dair bir makale kaleme aldı.

soL - Almanya

Alman solundan Petra Scharrrelmann, PKK'nin yeni yönelimini sorgululayarak, Almanya'da Kürt hareketinin örgütlediği yürüyüşlerde dikkati çeken sloganlar meselesini ve bunun arkaplanını mercek altına alan bir makale kaleme aldı. 

Makalesine ''Quo Vadis PKK? Öcalan Alman dayanışmasını zora mı sokuyor?'' sorularından haraketle başlayan yazar, Kobani'yle başlayan süreçte nasıl Amerika karşıtlığı içeren sloganlar listeden çıkartıldıysa,   AKP ile sürdürülen 'barış süreci'nin birkaç ay içinde karşılık bulması durumunda, yürüyüşlerde AKP karşıtlığı içeren sloganların da devre dışı kalacağını ifade ediliyor.

'SLOGAN KATALOĞUNDAN ABD KARŞITLIĞI ÇIKTI; AKP KARŞITLIĞI DA ÇIKABİLİR'
''Bundan sonraki Kürt yürüyüşleri ilginç geçecek gibi görünüyor'' diye yazan Junge Welt gazetesinden Petra Scharrrelmann, Kobani'ye ilişkin düzenlenen onlarca yürüyüşte ABD aleyhine slogan atılmamasını ''ilginç'' olarak niteleyip, Öcalan'ın AKP hükümeti ile sürdürdüğü müzakere sürecinin kesin olarak belirginleşeceğinden hareketle, AKP aleyhinde de slogan atılmaması ile karşılaşılacağını ileri sürerek, ''yürüyüşlerde kullanılan slogan kataloğundaki kimi sloganların şimdiden çıkartıldı'' diye yazıyor.

'ULUS DEVLET MODELİ KARŞITI MODEL Mİ?'
Kürt kadın savaşçıların özellikle Ortadoğu'daki geri ataerkil yapı ve Türkiye faşizanlığına karşı verdikleri mücadeleden oalağanüstü etkilenen Alman anti-faşist gençliğinin, PKK'nin AKP ile sürdürdüğü yakınlaşmaya anlam vermekte güçlük çekeceklerinin altını çizen yazar, Rojava'da örgütlenmeye çalışıldığı iddia edilen ''ulus devlet karşıtı model''in, halkın özyönetimi ve devletsizlik ekseninde değil de, tıpkı  Kuzey Irak'da inşaa edilen Barzani özerkliği gibi bir noktaya evreilmesinin soldaki dayanışmaya olumsuz etki yapacağını kaydediyor. 

Scharrrelmann, Şengal Bölgesi'nde yaşayan Ezidileri IŞİD'e karşı korumak şöyle dursun, silahsızlandıran Barzani yönetimi ile Kobani'de işbirliğine giden PKK yönetimi, Suriye'de de Esad'ı devirmek için AKP ile farklı ittifaklara gidebilir mi, sorularını soruyor.

'ÖCALAN'IN YÖNELİMİ GÖRMEZDEN GELİNEBİLİR'
Junge Welt yazarı,  Alman solunun Kobani için müthiş bir dayanışma örgütlediğini ancak Öcalan'ın AKP hükümeti ile üzerinde anlaşıp birkaç ay içinde netleşeceği söylenen 'çözüm'ün ne kadar kabul göreceğinin kestirilemeyeceğini kaydederek şu saptamada bulunuyor: ''Merak uyandıran soru şu: O (PKK), müttefiği AKP'yi Almanya'da nasıl satacak? 1993'den beri Almanya'da yasaklı örgüt statüsünde tutulan PKK'nin yasağının kaldırılması için son derece elverişli koşullar oluşmuşken, PKK solun dayanışmasını kaybetmeyi göze alamaz. Bugün açısından görünen o ki, Alman sol dayanışması Kürt hareketinin olası başarısı için Öcalan'ın yönelimini görmezden gelebilir. Hiç kuşku yok ki, önümüzdeki aylar ilginç gelişmelere sahne olacak.''