Petrol fiyatlarının düşmesini isteyen Trump: Ortadoğu'yu biz koruyoruz

Petrol fiyatlarına ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Trump, fiyatlardaki yükselişten OPEC ve Ortadoğu ülkelerini sorumlu tutarak, Ortadoğu ülkelerini ABD’nin 'koruduğunu' öne sürdü.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü (OPEC) hedef alırken, petrol fiyatlarının düşürülmesini istedi.

Petrol fiyatlarındaki yükselişten OPEC ve Ortadoğu ülkelerini sorumlu tutan Trump, Ortadoğu ülkelerini ABD’nin “koruduğunu” öne sürdü.

'ORTADOĞU'YU BİZ KORUYORUZ, PETROL FİYATLARI DÜŞMELİ'

OPEC’i daha önce de petrol fiyatlarını spekülatif bir biçimde arttırmakla suçlayan ABD Başkanı, "Biz Ortadoğu ülkelerini koruyoruz, biz olmasak uzun süre güvende olmazlar. Onlar ise daha yüksek petrol fiyatları için bastırmaya devam ediyor. Bunu hatırlayacağız. OPEC tekeli, fiyatları şimdi düşürmeli" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında İran’a yönelik yaptırımları yeniden gündeme alan ABD’nin kararı sonrası petrol fiyatları son yılların en yüksek seviyesini görmüştü. Rusya ve Suudi Arabistan ise İran petrol ihracatının azalmasını karşılamak için üretimi artırma kararı almıştı. Türkiye gibi enerjide önemli ölçüde dışa bağımlı ülkelerin İran yaptırımları sonrası ne yapacağı merak edilirken, kimi ülkeler artacak maliyetler sebebiyle karara karşı çıkıyor.

Uzmanlar, OPEC'in üretimi kapasitesini arttırmaya yönelik planlı bir girişimi olmadığı müddetçe Trump’ın “ricaları” ile petrol fiyatlarındaki artışın durdurulması zor olduğunu düşünüyor. En büyük sorunlarından biri dış ticaret açığı olan ABD’nin ise petrol fiyatlarındaki artış ile büyümesini nominal olarak beslediği görülüyor.