Petras: Syriza Alman sermayesi ve NATO'ya hizmet ediyor

James Petras, son yazısında Syriza'nın Alman sermayesi ne isterse bunları sol söylemler kullanarak gerçekleştirdiğini, Syriza'nın NATO politikalarıyla da tam uyum içerisinde olduğunu yazdı.

Dış Haberler

Sosyoloji profesörü ve siyasi yorumcu James Petras, son yazısında Syriza'yı değerlendirdi. Yunansitan halkının verdiği "Hayır" oyunun manipülasyonla emperyalist güçlere teslimiyete dönüştürüldüğünü söyleyen Petras, Syriza'nın Avrupa Birliği bankacılarının denetimini de kabul ettiğini söyledi.

19. YÜZYIL SÖMÜRGECİLİĞİ YENİDEN UYGULANIYOR
Yunanistan halkının karşı karşıya kaldığı durumun, vergi artışlarının, maaşlardaki düşüşün kaldırılamaz olduğunu söyleyen Petras, yöneten ve AB ile işbirliği yapan sınıfın bundan zarar görmediğini belirtti.

19. yüzyıl sömürgeciliğinin yeniden uygulanmakta olduğunu bildiren Petras, yöneten sınıfın banka hesaplarında yüz binlerce hatta milyonlarca avro para olduğunu ve onların bu krizden etkilenmediklerini söyledi.

Petras, AB'ye girilmeden önce de bunun Yunanistan ekonomisinin ve mali sisteminin güçlü Alman yönetici sınıfının hakimiyetine girilmesi anlamına geldiğinin açık olduğunu, ancak yine de Yunan oligarşisinin bunu kabul ettiğini belirtti.

YUNANİSTAN KRİZİNDEN ALMANYA'NIN SORUMLU OLDUĞU YARI-DOĞRU
Yunanistan krizinin gerçek sorumlusunun Almanya olduğu iddiasının yarı-doğru olduğunu söyleyen Petras, ekonominin çöküşünün Yunanistan'ın parazit yönetici sınıfının suçu olduğunu söyledi.

Zenginlerin yüksek faizle borç alınmasından ve spekülasyondan çıkar sağladığını, bunları yaparken de astronomik askeri bütçeler onayladığını söyleyen Petras, bu kişilerin dolandırıcılık yaparak denizaşırı para transferleri yaptığını ve mali rakamlarla oynadıklarını da belirtti.

SYRİZA: FARKLI YÜZLER FARKLI SÖYLEMLER AYNI POLİTİKA
2008 krizinin ardından Yunanistan'ın eskisi gibi yönetilemediğini ve insanların bir kısmı için illüzyonun bittiğini söyleyen Petras, 6 yılın ardından Syriza'nın iktidara geldiğini, ancak Syriza'nın farklı yüzler ve farklı söylemler içermesine rağmen aynı siyaseti yaptığını söyledi.

Syriza'nın da AB'ye itaat etmekte olduğunu ve kendisini AB'nin "ortağı" gibi gördüğünü bildiren Petras, Syriza'nın krizin kökenini AB üyeliğinde değil başka yerlerde aradığını, bu sebeple Yunanistan yönetici sınıfının ve orta sınıfının hem kurban hem de suç ortağı olduğunu aktardı.

Alman medyasının Yunan halkını, Yunan sermayesinin sahip olduğu Yunanistan medyasının da Almanya'yı suçladığını belirten Petras, Syriza'nın da önceki hükümetlerin de AB'nin sınıfsal yapısını anlayamadığını vurguladı.

ALMANYA'NIN YENİ "SÖMÜRGELERİ" HALKLARINI BAŞKA YOL OLMADIĞINA İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR
Petras, Almanya'nın yeni "sömürgeleri"nin özellikle de Polonya ve Baltık ülkelerinin Yunanistan'a sert kemer sıkma önlemleri için dayatma sebebinin, bu ülkelerdeki iktidarların da kendi halklarına başka yol olmadığını söyleyerek bunları dayatmış olması olduğunu belirtti.

Syriza'nın da aynı şekilde tek yolun bu olduğunu söylediğini bildiren Petras, Almanya'nın imparatorluğunu kurarken diğer ülkelerden biat etmesini istediğini aktardı.

Syriza'nın sınıf düşmanlarını görmek yerine kendisini "ortak" olarak kabul edip sınıf işbirliği yaptığını söyleyen Petras, Alman sermayesi faiz ödemesi istediğinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Yunan ekonomisini kanattığını, Alman sermayesi pazara hakim olmak istediğinde Çipras ve Syriza'nın AB içerisinde kalarak kapıyı açtığını, Alman sermayesi doğrudan denetim istediğinde Syriza'nın bunu da sağladığını söyledi.

SYRİZA NATO POLİTİKALARIYLA TAM UYUM İÇERİSİNDE
Syriza'nın Suriye, Lübnan, Rusya, İsrail meseleleri gibi tüm güncel konularda NATO ile tam uyum içerisinde olduğunu söyleyen Petras, Syriza'nın Rusya'ya yapılan yaptırımları desteklediğini ve İsrail ile anlaşmaya gittiğini belirtti.

Yunanistan Savunma Bakanı'nın İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon ile karşılıklı savunma ve askeri eğitim anlaşması imzaladığını söyleyen Petras, İsrail yanlısı Anglo-Amerikan ve Kanadalı "sol" siyonistlerin bu sebeple Syriza'yı sevdiğini söyledi.

Petras, Yaalon için "Gazze Kasabı" derken, Yaalon'un Syriza hükümetine "desteği" için teşekkür ettiğini de bildirdi.