Peru’da Kongre'den yolsuzluk referandumuna destek

Peru’da muhalefetin hakim olduğu Kongre, Devlet Başkanı Vizcarra’nın yolsuzlukla mücadeleye dair düzenlemeleri için referandum düzenlemesine onay verdi.

Dış Haberler

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın yolsuzlukla mücadele reformunu referanduma götürme kararına muhaliflerin hakim olduğu Kongre'den onay çıktı. Vizcarra’nın Kongre'de güven oyu alması muhalefetteki muhafazakar partiye karşı bir zafer olarak değerlendiriliyor.

Yolsuzlukla mücadele için referanduma sunulacak düzenlemeler ülkede son yıllardaki yolsuzluk skandallarıyla beraber güven kaybeden kamu kuruluşlarına itibarlarını geri kazandırmayı amaçlıyor. Vizcarra Pazar günü, Kongre'yi güven oylamasına çağırmıştı. Peru anayasasına göre devlet başkanı Kongre'de güven oyu alamadığı takdirde tüm kabinesini değiştirmek zorunda kalıyor ancak erken seçime gitme yetkisi bulunuyor.

Bununla birlikte, önerilen üç reform, Kongre tarafından kabul edilmiş olmadı sadece bu reformlar hakkında bir referandum düzenlenmesine imkan sağladı. Vizcarra'nın referanduma götürmek istediği reform paketinde yer alan üç düzenleme, Meclis üyeleri için yeniden seçilmenin ortadan kaldırılması, iki taraflı bir Kongre'nin yeniden yapılandırılması ve siyasi partiler üzerinde daha fazla mali kontrolü kapsıyor.

Hükümetin önerdiği reformlar Peru halkının çoğunluğu tarafından destekleniyor. Yakın tarihli bir Ipsos anketine göre, Peru halkının yüzde 79'u Aralık referandumundaki reformları da destekliyor.
Temmuz ayında, tartışmalı bazı kayıtlarda ortaya çıkan, yüksek yargı üyelerinin zimmete para geçirme ve yolsuzlukları ülke çapında büyük protestolara yol açmıştı.

Yolsuzluk skandalının ardından Vizcarra, Adalet Bakanı ile Ulusal Yargı Konseyi'nin bütün üyelerini görevden almıştı.