Pentagon şefinden Türkiye ve S-400 açıklaması

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alıp almayacağına bağımsız bir biçimde karar vereceğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pentagon'da bir gazetecinin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasını ABD'nin onaylayıp onaylamadığı yönündeki sorusu karşısında, "Bu, Türkiye'nin bağımsız bir biçimde vereceği bir karar" dedi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Mattis, bir NATO ülkesi olmasına karşın Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 almayı planlamasının, Türkiye ve ABD arasında bir gerilime neden olup olmadığı sorusu karşısındaysa, Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemleri alması halinde bu sistemlerin NATO'nun kendi sistemleriyle uyumlu olup olmayacağının soru işaretleri yarattığını söyledi.

'BU SİSTEMLERİ HİÇBİR ZAMAN NATO'YLA UYUMLU OLMAYACAK'

"Bu sistemler NATO'nunkilerle hiçbir zaman uyumlu olmayacak" diye devam eden Mattis, şunları söyledi: "Türkler gerçekten S-400 füzeleri alacak mı? Bu sistemleri sadece bir bölgede mi kullanacaklar? Bu soruların cevaplarını beklemek gerek."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin haziran ayında ülkesinin Türkiye'ye S-400 bataryaları sevk etmeye hazır olduğunu söylemişti.

Rusya'nın devlet savunma sanayi şirketi Rostec'in genem müdürü Sergey Çemezov da yine haziranda yaptığı bir açıklamada, Rusya ve Türkiye'nin S-400 sözleşmesinin teknik konuları üzerinde anlaşmaya vardığını söylemişti.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de dün Sputnik'e verdiği demeçte, S-400 görüşmelerinin olumlu ilerlediğini belirtip Türkiye'nin Nato üyeliğinin bu ülkeye savunma sistemi sevk etmeye engel olmayacağını kaydetmişti.