PEGIDA'dan Merkel için darağacı

İslam karşıtı PEGIDA hareketi Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve yardımcısı Sigmar Gabriel için darağacı kurdu.

Dış Haberler

Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGİDA) hareketi, dün akşam Almanya'da gerçekleştirdiği "geleneksel", ''Pazartesi Yürüyüşü''nde yalnızca sığınmacılara, göçmenlere, solculara yönelmekle yetinmedi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve yardımcısı Sigmar Gabriel için sembolik darağacı kuran ırkçı hareket, Merkel'i "teröristler anası" olarak karikatürize etti.

Sığınmacıların hemen sınır dışı edilmesini talep eden hareket, ''Sınır dışı, sınır dışı'', ''Merkel gitmeli'', ''Biz halkız'' sloganlarını kullandı. Hareketin sözcüsü Lutz Bachmann, Berlin'deki hükümeti ''Berlin diktatörlüğü'' olarak niteleyerek, bütün sığınmacıların hemen Almanya'dan sürülmesini istedi.

PEGİDA BÖLÜNDÜ AMA GÜÇ KAYBETMEDİ

Bu yılın Ocak ayında bölünen ırkçı PEGİDA hareketi, kısa süreli güç kaybına uğrasa da, sığınmacı akının yükselmesiyle birlikte taraftar sayısını da hızla yükseltti. İkibinlere düşen katılımcı sayısından tekrar onbin sayısına yükseldiler. Dresden'deki yürüyüşe yaklaşık dokuz bin kişinin katıldığı bildirildi.

PEGİDA'nın ikinci sözcüsü olan Kathrin Oertel, Ocak ayında Lutz Bachman'ın Hitler pozu veren fotoğrafının medyada çıkması üzerine partiden ayrılarak benzer bir örgüt kurmuştu. Bu örgütün adını Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi Hareketi (DdfE) olarak belirleyen eski PEGİDA yöneticileri, PEGİDA kadar etkili bir kitle hareketi olamadılar.

Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi Hareketi (DdfE) program ve talepler bazında PEGİDA gibi ırkçı olsa da, faşist NPD partisi ile işbirliğine girmeyi ve hükümeti çok radikal şekilde eleştirmeyi şimdilik reddediyor.