Paris'te tarihi eylem: 2 milyon kişi Charlie için yürüdü

Paris'teki eylemde Fransız basınına göre 2 milyon kişi yürüdü. Tüm dünyada da destek verilen yürüyüşlerde, Charlie Hebdo ofislerine düzenlenen saldırı ve yaşanan katliam protesto edildi.

GÜNCELLEME - 18:27

Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda tarihi bir kalabalık toplandı.

Fransız Le Monde gazetesi, yürüyüşe katılanların sayısını 2 milyon olarak duyurdu.


GÜNCELLEME 16:58

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.


GÜNCELLEME 16:28

Paris'te yürüyüş başladı.

GÜNCELLEME 15:37

Paris'ten bir kare. Fotoğraf: Reuters


GÜNCELLEME 15:06

Paris'te yürüyüşün başlama saati Türkiye saatine göre 16:00 olarak belirtilmişti. Yürüyüşün başlamasına yaklaşık 1 saatlik bir zaman varken Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalar başladı. Meydana açılan sokaklarda da kalabalığın toplanmaya başladığı belirtiliyor.


GÜNCELLEME 14:50

Saint-Etienne şehrinde yaklaşık 60 bin kişi Charlie Hebdo eyleminde.

40 bin nufüslü Tarbes şehrinde 14 bin, 110 bin nufüslu Perpignan şehrinde 40 bin kişi Charlie Hebdo'ya katliamını protesto etmek için sokakta.

Fotoğraf: St. Etienne


Üç günde, üçü saldırgan 20 kişinin öldüğü saldırılarla sarsılan Fransa, birlik yürüyüşüne hazırlanıyor.

Başkent Paris'in sembollerinden Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak yürüyüşe, Paris halkının yanı sıra farklı ülkelerden gelen devlet adamları da katılacak. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da katılım çağrısı yaptığı yürüyüşe Paris'in dışındaki şehir ve diğer ülkelerden de katılım olacak. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yürüyüşe 1 milyondan fazla kişinin katılmasını beklediklerini söyledi.

Sadece Facebook'ta yürüyüş için açılan etkinlik sayfasında yaklaşık 130 bin kişinin etkinliğe katılacağını belirttiği görülüyor. Etkinlik sayfasında yapılan saldırılara karşı birlik mesajları verilirken, herkes yürüyüşe katılmaya davet ediliyor.

Paris tarihinin en büyük eylemlerinden birisi olması beklenen yürüyüş nedeniyle Pazar günü kent içerisinde ve çevresinde toplu ulaşım da ücretsiz olacak.

DAVUTOĞLU DA KATILIYOR

Yürüyüşe  Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransız hükümetinin daveti üzerine katılacak. Cumhuriyet Halk Partisi'nden ise; Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey yürüyüşe katılmak üzere Paris'e gidiyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da yürüyüş için Paris'te olacak isimler arasında.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada, İsrail ve Avusturya ise yürüyüşe bakan düzeyinde katılacak.

LE PEN KATILIYOR MU?

Törene katılıp katılmayacağı tartışılan isim ise aşırı sağcı politikacı Le Pen oldu. Yabancı karşıtı söylemleriyle öne çıkan Le Pen ve partisi yürüyüşe davet edilmedi.  Yürüyüş için açılan Facebook sayfasında yapılan ankette Le Pen'in yürüyüşe katılmasınına "Hayır" diyenlerin sayısı "Evet" diyenlerden fazla olurken, bir grup ise böyle bir tartışma yapmanın yanlış olduğunu belirtip "Birlik olalım" mesajı verdi.

Ulusal Cephe lideri Le Pen, partililere Paris dışındaki bölgelerde yapılacak etkinliklere katılmaları çağrısı yaptı.