Paris 1 Üniversitesi’nden Stalin kitabına sansür

İngiliz tarihçi Roberts'in Stalin'in Savaşları kitabı, Paris 1 Üniversitesi tarafından sansürlendi.

soL - Fransa

İngiliz tarihçi Geoffrey Roberts’ın Stalin’in Savaşları adlı eserinin Fransızcası ‘tarihsel ve bilimsel  tarafsızlığa’ uymadığı gerekçesiyle Paris 1 Üniversitesi  kütüphanesi tarafından sansürlendi.  Kitabın Delga yayınevinden çıkan Fransızca baskısına önsöz yazan emekli tarih profesörü Annie Lacroix-Riz, sansürün sebebinin, kitabın komünizm ve Sovyetler Birliği düşmanı olmayan yayınlara yer veren bağımsız bir yayınevinden çıkmış olması olduğunu belirtti.

'BİLİMSEL TARAFSIZLIĞA' UYMUYORMUŞ
Paris 8 Üniversitesi bünyesinde çalışan araştırmacı Godefroy Clair tarafından Paris 1 Üniversitesi’nde yer alan Pierre Mendes France kütüphanesine önerilen kitap, ‘tarihsel ve bilimsel tarafsızlığa’ uymadığı gerekçesiyle reddedilirken yayınevinden çıkan diğer kitapların da bu kritere uymadığı iddia edildi. Buna karşılık aynı kitabın orijinal İngilizce baskısının aynı üniversitenin bir başka kütüphanesinde yer aldığı tespit edilirken, bu kütüphaneye yalnızca kısıtlı sayıda öğrencinin erişim hakkı olduğu belirtildi.

Profesör Lacroix-Riz, sorunun Delga gibi küçük bağımsız bir yayınevinin Marksist ve ‘anti-komünist ve hastalıklı anti-Sovyetik’ olmayan yazarlar tarafından yazılan kitapları basması olduğunu belirtti. Buna karşılık anti-komünist ve anti-Sovyetik yayınların, örneğin Komünizmin Kara Kitabı adlı kitabın yazarı Stéphane Courtois ve Stalin üzerine kitaplarıyla bilinen Robert Conquest’in onlarca çalışmasının, üniversite kütüphanelerindeki raflarda rahatça yer bulabildiğinin altı çizildi.

'BU İLK SANSÜR DEĞİL'
Profesör Lacroix-Riz’nin belirttiğine göre ünlü tarihçi Eric Hobsbawn’ın Aşırılıklar Çağı adlı eseri de benzer sebepler yüzünden 1999 yılına kadar bir yayınevi bulamamış. Lacroix-Riz, duyarlı gazeteci, akademisyen ve kamuoyunu bu sansürden haberdar edeceklerini belirtirken Paris 1 Üniversitesi’ne bu konuda bir protesto mektubu göndereceklerini ekledi.

‘MİLLİYETÇİ CEPHELİ BELEDİYELER KÜTÜPHANE RAFLARINI BOŞALTIYOR'
Lacroix-Riz, FN’in (Milliyetçi Cephe) yerel seçimlerden sonra kazandığı belediyelere bağlı halk kütüphanelerindeki rafları boşalttığını belirtirken,  Charlie Hebdo saldırısından sonra partinin Fransız tarzı bir ‘Patriot Act’ geçirmek istediğini vurguladı. Patriot Act, ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra kongreden geçirdiği ve emperyalist müdahalelerine yasal zemin hazırlayan yasa paketiydi. Bu paket sonucunda Afganistan ve Irak'ı kan gölüne dönmüş, Obama yönetimi de 2011 senesinde bu paketin geçerliliğini 4 sene daha uzatmıştı.