Papa'dan cinsel istismar itirafı: Geç kaldık!

Papa Francis, kilise kaynaklı çocuk istismarının önüne geçmek için, Vatikan prosedürlerini değiştireceklerini, cezasızlığın önüne geçileceğini söyledi.

Dış Haberler

Papa Francis, çocukların kilise görevlileri tarafından cinsel istismarı konusunda, Katolik Kilisesinin sorunun üstesinden gelmek için geç kaldığını söyledi.

İtalyan bir papaz hakkında yumuşak bir çağrı yaptıklarını ve sonrasında aynı kişinin çocuk istismarı suçunu sürdürdüğünü söyleyen Papa, kötü niyetli rahiplerle uğraşmak için mevcut prosedürleri değiştirmeye karar verdiğini de belirtti.

Kilisenin bu suçların farkın varma noktasına geldiğini ancak geç olduğunu ifade eden Papa, "Bunun zorluğun farkındayım ancak gerçek ve açıkça söylüyorum: Geç kaldık" dedi.

Kilise kaynaklı cinsel istismar suçu ilk kez 1984'de ABD'nin Louisiana eyaletindeki raporlarla ortaya çıktı ve Boston'daki gazetecilerin, piskoposların sistematik olarak cinsel istismar vakalarına karıştığını ortaya sermesiyle gerçek 2002'de patlak vermişti.

Papa, insanların sorunun etrafından dolaşması nedeniyle vicdanlarını uykuya yatırdığını söyledi.

Cinsel istismar suçunun her an nüksedebilecek bir hastalık olduğunu belirten Papa, Vatikan usullerini değiştireceklerini ve suçlu rahiplerin cezasız kalmasının önüne geçmeyi planladıklarını duyurdu.