Papa Françis'in 'gayrısiyasi' siyasi Kolombiya ziyareti

"Papa'nın Kolombiya ziyaretini bizzat takip eden Der Spiegel muhabiri Jens Glüsing'in özenli vurgusu ile, ''Papa, Maduro'yu eleştirmekten kaçındı... Papa'nın şu aşamada, en azından Kolombiya sağına yaranamadığını söylemekte sakınca olmaz."

Tevfik Taş

Papa Françis'in 5 günlük Kolombiya ziyareti sonlanmak üzere.  31 yıl aradan sonra ilk kez bir Papa Kolombiya'yı ziyaret ediyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un Papa için özel olarak yaptırttığı ''Papamobil''  adındaki araç, ana akım medyada meselenin sulandırılması için kullanılıyor olsa da, Vatikan'ın şefinin Kolombiya ziyareti, siyaseten önemli bir işleve sahip.

PAPA'NIN MOTTOSU: 'BAĞIŞLAMA VE BARIŞMA'

''Şiddet şiddeti, nefret nefreti, ölüm ölümü getiriyor. Hiç de kaçınılmaz olan bu kısır döngüden çıkmak gerekiyor. Bu, yalnızca bağışlama ve barışma ile olur'' diye konuştu Katolik Kilisesi'nin ruhanî lideri.

Papa Françis'in Kolombiya ziyaretinden herkes kendi hesabına umutlu. Kolombiya sağı Papa'dan eski FARC gerillalarını mahkûm edip, Venezuela'daki solcu iktidara karşı çağrıda bulunmasını bekliyor.

Kolombiya sosyal demokrasisi Papa'dan, mevcut barış anlaşmasının kalıcı hale gelesi konusunda destek umuyor.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Havana'da imzalanan barış anlaşması ile ülkedeki 50 yıllık gerilla mücadelesine son verildi. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), siyasi parti olarak varlığını sürdürme kararı aldı.

Ancak 2018'de gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Kolombiya sağı, iktidarlarını güçlendirmeleri durumunda mevcut anlaşmayı yırtıp atacaklarını ilan ediyorlar.

Bundan dolayıdır ki Papa Françis'in resmi sesi  Radio Vatikan'da, ''Hükümet ile isyancılar arasındaki barış anlaşması garanti altında değildir'' ifadelerini okumak mümkün oluyor.

Radio Vatikan, Papa'nın Kolombiya ziyaretinin mottosunun ''Bağışlama ve Barışma'' olduğunu özellikle vurguluyor.

Euronews muhabiri Hector Estepa, ''Papa Françis'in Kolombiya'ya yaptığı ziyaretin iki tarafı da sakinleştirmesi ve yatıştırması şu anda mevcut koşullar altında oldukça zor görünüyor'' izlenimini paylaştı.

'HAKİKAT VE ADALETTEN ÇEKİNMEYİN'

Yıllardan beri tortulaşmış sağ nefretin Kolombiya'da kısa sürede sökülüp atılması pek olanaklı görünmüyor. Bundan dolayıdır ki Papa Françis, ''Sevgili Kolombiyalılar, bağışlamaktan da bağışlanmaktan da korkmayın. Hakikat ve adaletten de çekinmeyin'' tavsiyasinde bulundu Bogota'da.

Vatikan'ın şefi sağduyu temennilerini, ortak mekânda dua edilmesi ile taçlandırıyor. Tanrının kulları olma ve kilisenin birleştiriciliğine vurgu yapıyor.

Kolombiya sağı Papa'dan FARC gerillaları için terörist denilmesini beklerken o,  ''şu ya da bu şekilde onlar da kurban'' nitelemesini tercih etti.

PAPA, VENEZUELA KONUSUNDA KARŞI-DEVRİMCİ KOROYA DESTEK VERMEDİ

Papa'nın Kolombiya sağını mutsuz eden ikinci çıkışı Venezuele konusunda oldu.

Venezuela'ya karşı karşı-devrimci faaliyetler içinde olan 'muhalefet',  ''insanî yardım'' kodlaması altında Papa'dan da destek bekliyor.

Bu konuda Papa, Bogota Katedrali'nden gelen beş kişilik heyete, ''Siz teknik uzman ya da siyasetçi değilsiniz, yalnızca çobansınız!'' yanıtını vermekle yetindi. Ve siyasete dahil olmamaları konusunda kendilerine tembihte bulundu.

Papa'nın Kolombiya ziyaretini bizzat takip eden Der Spiegel muhabiri Jens Glüsing'in özenli vurgusu ile, ''Papa, Maduro'yu eleştirmekten kaçındı.''

Tanrının kulları, kilisenin birleştiriciliği üzerine konuşan Papa'nın şu aşamada, en azından Kolombiya sağına yaranamadığını söylemekte sakınca olmaz.