Papa Françis: Çocuğunuzu eğitim amaçlı dövebilirsiniz

Papa Françis, anne-babaların çocuklarını eğitim amaçlı dövebileceklerini söyledi.

Dış Haberler

Katolik kilisesinin ruhanî lideri Papa Françis, ebeveynlerin çocuklarını eğitim amaçlı dövebileceklerini söyledi. Anlattığı anekdottta, ''Aile ile ilgili toplantıda bir baba bana gelip, 'çocuğumu bazen dövüyorum, ama yüzüne vurup onun cesaretini kırmıyorum' dedi. Ne kadar güzel!'' diyen Papa, çocuğa eğitim amaçlı dayağın olması gerektiğini, ama  bunun sınırının ''onun onurunu incitilmemesi'' olduğunu iddia etti.

Gelen tepkiler üzerine Papa'nın sözlerine açıklık getirmek isteyen Vatikan basın sözcüsü Thomas Rosica, Papa'nın çocuğa karşı şiddeti övmediğini, onun ''bu tezleri''nin yalnızca eğitim amaçlı olduğunu açıkladı.

BM İnsan Hakları Komisyonu'nun Vatikan'a bağlı eğitim kurumları üzerine yaptığı araştırmalarda öğrencilere karşı hem fiziki hem de psikolojik baskının tespit edildiğini geçen yıllarda kamuoyuna açıklamıştı. Komisyon, Vatikan'a çağrı yapmış, bilimsel pedogojik kurallara uyulmasını salık vermişti.

Ocak ayı başında Manila ziyaretinden dönen Papa Françis çocuk sahibi olmayı, ''Dağ tavşanları gibi çoğalmayı iyi Hristiyan olmak olarak görenler var'' diyerek birçok insanın tepkisini çekmişti. 

Pedofili konusunda kalın sicili olan Katolik kilisesinin çocuk eğitiminden söz etmesi ve dayağı eğitimin bir parçası olarak meşrulaştırmaya çalışması büyük tepkiyle karşılandı.