Pakistan Genelkurmay Başkanı'ndan, gerilim sonrası Çin ziyareti

Pakistan Genelkurmay Başkanı General Kamar Cavid Bacva, Çin'e üç günlük bir ziyarette bulunuyor. Pakistanlı generalin Çin ziyareti, Pakistanlı bir bakanın ülkedeki Çin yatırımlarını eleştirmesinin hemen ardından geldi.

Dış Haberler

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın yeni hükümetinin Ağustos ayında göreve başlamasından bu yana General Kamar Cavid Bacva, Pakistan'dan Çin'e giden en üst düzey yetkili. Pakistan son yıllarda ABD'yle ilişkileri azaltırken Çin'le olan ilişkilerini artırmış bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta Pakistan Ticaret Bakanı Abdül Rezak Davud, Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" insiyatifinin Pakistan ayağı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) projesinin bir sene bekletilmesi gerektiğini söylemişti. Bacva'nın Çin ziyaretinin amacı, Çin'in bu konudaki tepkisini yumuşatma olarak yorumlandı.

Genelkurmay Başkanı Bacva, Pakistan silahlı kuvvetlerinin ülkedeki etkisinden dolayı diğer ülke liderleriyle görüşmeler düzenleyebiliyor. Pakistan ordusu ülkenin dış politikasına sıkça müdahale ediyor. Ordunun sözcüsü Binbaşı General Asif Gafur pazar günü Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Ziyaret sırasında Genelkurmay Başkanı, muadili de dahil olmak üzere çeşitli Çinli liderlerle görüşmelerde bulunacak" dedi.

Pekin, Bir Kuşak Bir Yol projesinin altyapısı için Pakistan'a 60 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt etmişti.

Davud, Financial Times ile yaptığı bir röportajda, ÇPEK sözleşmelerinin önceki hükümet tarafından haksız bir şekilde müzakere edildiğini ve Çinlilere karşı çok imtiyaz verdiğini ileri sürdü. Ticaret Bakanı daha sonrasında yaptığı açıklamada söylediklerinin anlamlarından saptırıldığını söyledi.