Okinawa'da valilik seçimlerini ABD üslerine karşı olan aday kazandı

Japonya'nın Okinawa adasında valilik seçimlerini ABD askeri varlığına karşı olan aday kazandı. Seçimler Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin adayının yenilgisiyle sonuçlandı.

Dış Haberler

Japonya'nın Okinawa adasında yapılan valilik seçimlerini Denny Tamaki kazandı. ABD askeri bir babaya ve Japon bir anneye sahip olan Tamaki, ABD üslerine karşı olmasıyla biliniyor.

Reuters'in haberine göre Tamaki'nin rakibi Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından desteklenen Atsuşi Sakima'ydı. Sakima, Liberal Demokrat Parti ve Komeito tarafından destekleniyordu.

Sakima'nın yenilgisi Abe için önem taşıyor. Abe, 20 Eylül'de yapılan seçimlerde Liberal Demokrat Parti liderliğini kazanmış, Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı olmayı garantilemişti.

OKİNAWA HALKI ABD ÜSSÜ İSTEMİYOR

Sophia Üniversitesi'nden siyasi bilimler profesörü Koichi Nakano, "LDP ve küçük ortağı Komeito'nun her şeyi denemesi ve yine de birleşik bir muhalefete karşı kaybetmesi ciddi bir darbe" diye konuştu.

Okinawa'da ABD askeri üslerine karşı yapılan protestoların ardından hükümet üssün daha az nüfus yoğunluğu olan Henoko'ya taşınmasını kabul etmişti. Henoko, Okinawa'nın kuzeyinde bulunuyor.

Ancak Okinawa halkı, ABD üssünün taşınmasını değil tamamen kapatılmasını istiyor. Tamaki'nin zaferiyle birlikte Okinawa yönetimiyle merkezi hükümet arasındaki gerilimin artması bekleniyor.