Obrador, kemer sıkma politikalarına gidecek

Meksika'nın yeni seçilen devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador (AMLO), kalkınma projelerini canlandırmak amacıyla kamu harcamalarında kesintiye gitmeyi planlıyor.

Dış Haberler

Meksika'nın yeni devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador (AMLO), “yolsuzluğu bitirmek ve ülke refahını artırmak” vaadiyle kemer sıkma politikalarına başvuracak.

AMLO'nun planları arasında kalkınma projelerini canlandırmak adına başkanlığa ait uçağı satmak, kendi maaşı dahil olmak üzere kamu çalışanları maaşlarını kısmak, gereksiz görülen işleri ve programları iptal etmek bulunuyor.

Ülkenin “iflasın eşiğinde” olduğunu vurgulayan AMLO, henüz inşa halinde olan havaalanına gerek olup olmadığına ve onun yerine askeri havaalanını dönüştürme fikrine ilişkin halkın görüşünü almayı düşünüyor.

Seçimler öncesi yabancı yatırımlara ılımlı yaklaşan sosyal demokrat devlet başkanı AMLO'nun, söz konusu programlarla birlikte endişelenen yatırımcılara da güven sağlamaya çalıştığı ifade ediliyor.

AMLO'nun ekibi, maaş kesintileri konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin bilincinde olduklarını ve gerekli dengeyi sağlamaya niyetli olduklarını ifade etti. Kamu hizmetlerinde çalışanların maaşlarının AMLO'nunkinden yüksek olmayacağına ilişkin yasa meclisten geçmiş bulunuyor.

AMLO'nun vaatleri arasında gelir vergisini yüzde 35'ten yüzde 20'ye düşürmek de bulunuyor. Kulağa hoş gelen bu vaadin mali bir bedeli olacağı ifade edilirken, gelecek hükümet yetkilileri ise vergi kayıplarının kalkınma projeleriyle telafi edilebileceğini savunuyor.