Obama'dan Fidel açıklaması

Obama, Fidel'in ölümüyle ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. Açıklamada, "Önümüzdeki günlerde geçmişi hatırlayacak ve elbetteki geleceğe bakacaklar. Bunu yaparken, bilmeliler ki, ABD'de bir arkadaşları ve ortakları var" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Fidel'in yaşamını yitirmesiyle ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. 

Beyaz Saray’dan Başkan Obama adına yapılan açıklamada, “Fidel Castro’nun son derece büyük etkisini tarih yargılayacaktır” denildi.

Obama'nın açıklaması şu şekilde: 

"Biliyoruz ki şu anda acıları çok taze olan Kübalı insanlar liderlerinin hayatlarında bıraktığı muazzam etki ve değişikliği hatırlayarak ona ne kadar minnet duyduklarına dair güçlü duygular hissediyorlar. Castro, tüm bir ulusun ve ayrı ayrı pek çok ailenin hayatını kökünden değiştirdi. Tarih, tek bir insanın dünyadaki pek çok ulus ve birey üzerindeki bıraktığı bu muazzam etkiyi haekttiği şekilde değerlendirecektir.

Yaklaşık 60 yıldır ABD ve Küba arasındaki siyasi ilişkiler çok derin politik anlaşmazlık ve uyumsuzlukları içinde ilerledi. Benim başkanlığım sırasında bu geçmişi arkamıza bırakmak için çabaladık. İki ülkenin bundan sonraki geleceği, aradaki farklar ve uyuşmazlıklar ile değil ama dost ve komşu olarak; aile, kültür, ticari ilişkiler ve hepsinden önemlisi ortak insani değerlerimizin yansımaları ile tanımlanmasını hedefledik. Tabi bu ortaklık, ülkemiz için çok şey yapan ve Küba'daki ailelerini özleyen Kübalı Amerikalıların da katkısını içeriyor.

Bugün, Fidel Castro'nun ailesine en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyor, dualarımızın Küba'daki insanlarla birlikte olduğunu belirtiyoruz. Önümüzdeki günlerde geçmişi hatırlayacak ve elbetteki geleceğe bakacaklar. Bunu yaparken, bilmeliler ki, ABD'de bir arkadaşları ve ortakları var."