Obama 'yaratıcı müzakere' çağrısında bulundu

Başkan Obama İran'ın nükleer programını gözden geçirmesi koşullarında "yaratıcı müzakereler" sürdürmeleri için diplomatlara talimatta bulundu.

İranlı yetkililerin yaptırımların kaldırılıyor olmasına dair son günlerde yaptıkları açıklamalarla beraber Obama da ABD'nin, yaptırımların ancak nükleer programın daraltılmasıyla kaldırılacağı tezini yinelemedi. Obama müzakerelerden sonuç alabilmek amacıyla İran için "daha kabullenilebilir" bir anlaşma yolu bulmanın gerekliliğini vurguladı.

İtalyan başbakanı Matteo Renzi ile Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında "Yaptırımlar nasıl azalacak, eğer anlaşmalara uyulmazsa yaptırımlar nasıl geri dönecek? Bunları yapmak için pek çok yol var" şeklinde konuşan Obama sözlerine "temel kaygılarımıza değinen ve karşı tarafın kendi siyasi pozisyonunun bütünlüğünü korumasını da gözeten, daha kabul edilebilir bir formül gerekiyor" diyerek devam etti.

ABD'nin temel kaygısını "Bizim ana edişemiz İran'ın anlaşmayı bozmaması ve bizim tüm yaptırımları tekrar kurmak zorunda kalmamamız" şeklinde ifade eden Obama bunun, John Kerry'nin "yaratıcı müzakereler sürdürmesi"ne bağlı olduğunu söyledi.

Amerikan basınınca Obama ve İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin'den muadillerinin yeterince iyi bir pazarlık kuramadığı vurgulandı. Yaptırımların müzakerelerin başında kaldırılmasının İran'ı gerçekten nükleer programını durdurmaya teşvik etmeyeceği ifade edildi.

Muhammed Cevad Zarif, İran'ın dışişleri bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Amerikalılar temel hükümleri hakkında bir ünvanlar dediği yayınlayarak 2 Nisan'da varılan çerçeve anlaşmasına uzaklaşmıştır ettiğini Cuma söyledi. Amerikan iddia aksine, Sayın Zarif dedi, İran uyum sağlamak için yaptırım yok aşamalı kaldırma olmazdı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Euronews'a verdiği röportajda "ABD'nin iç siyasetinden kaynaklı sebeplerle -buna hakları var- arzu ettiğimiz nitelikte bir neticeye varabilmiş değiliz" dedi. Anlaşmaya varıldığından beri Batılı haber merkezlerine verdiği ilk kapsamlı açıklamada Zarif 30 Haziran'a kadar yaptırımları ilga eden kapsamlı bir anlaşmaya varılmazsa nükleer programın sürdürüleceğini ifade etti.

"Biz çatışma yolunu da seçebiliriz işbirliği yolunu da" diyen Zarif, "Her birinden biraz olmaz. Çatışma yolunu seçersek, ABD ve BM yaptırımları devam edecek ve İran zenginleştirme da herhangi bir sınırlama olmadan sürecek" dedi.