Obama ve Merkel'den Halep açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Suriye ve Rusya'nın Halep’te cihatçılara karşı giriştiği harekata ilişkin bir açıklama yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama ve Merkel bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre iki lider yaptıkları görüşmede Rusya ve Suriye yönetiminin Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi ve işgal altındaki bölgelere Birleşmiş Milletler yardımlarının gönderilmesinde "özel bir sorumluluk” taşıdığı konusunda hemfikir oldu.

Halep kentinin cihatçıların elindeki doğu bölümüne düzenlenen ağır hava saldırıları da "barbarca” olarak nitelendirildi.

MERKEL, PUTİN İL DE GÖRÜŞTÜ

Berlin'de bir hükümet sözcüsünün verdiği bilgiye göre Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir telefon görüşmesi yaptı.

Kentteki insani durum nedeniyle "son derece kaygılı” olduğunu ifade eden Merkel, Putin'den sivil halkın durumunu düzeltmek için mümkün olan tüm girişimlerde bulunmasını istedi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre de Putin görüşmede ABD'nin ılımlı muhaliflerle teröristleri birbirinden ayırma noktasında yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Putin Moskova'nın istikrarlı bir ateşkes ve insani durumun iyileştirilmesi konusunda girişimlerde bulunacağını söyledi.

Halep'e saldırıların sürmesi üzerine ABD, Rusya'yı Suriye'de yeni bir ateşkes için görüşmeleri kesmekle tehdit etmişti.