Obama: Küresel ekonominin kurallarını Çin değil ABD yazmalı

ABD Başkanı Barack Obama, Çin etkisinin büyümesinden endişelendiğini belirterek, küresel ekonominin kurallarını Çin'in değil kendilerinin yazması gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin uluslararası ticarete müdahalesinin hızlandırılmasına dair bir yasanın geçmesinin ardından konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Çin Halk Cumhuriyeti'nin küresel etkisinin artmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Pasifik'te serbest ticareti öngören bir anlaşmayla Çin'in altyapı bankasının önünü kesmeye dair planları açıklayan Obama, küresel ekonominin kurallarının Çin değil kendileri tarafından yazılması gerektiğini iddia etti.

İhracatlarının 11 milyon işe olanak sağladığını söyleyen Obama, ihracat yapan şirketlerinin diğerlerinden yüksek maaş ödediğini de savunarak, yeni pazarlar açma ve buralara "Made in America" (Amerika'da yapıldı) yazılı ürünler sağlama olanakları olduğunu söyledi. 

ABD ile stratejik ekonomik işbirliği içerisinde olan 11 Pasifik ülkesi varken, Japonya ve ABD bunların en büyüklerini oluşturuyor. Bu iki ülkenin de Çin etkisinden rahatsızlık duyduğu söylenirken, Çin'in çok sayıda ABD ortağı ile kurduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) sayesinde bölgede ABD etkisini azaltmayı amaçladığı da biliniyor.

Çin'in dünyanın en hızlı büyüyen bölgesinde kuralları yazmak istediğini söyleyen Obama, "Buna neden izin verelim? Kuralları biz yazmalıyız" diyor.