NYT yazısı: 'ABD Suriye Kürtlerini siyasi olarak tanımalı, yoksa Rusya ve Şam'a yanaşırlar'

New York Times gazetesinde yayımlanan Aliza Marcus imzalı makalede, ABD'ye Suriye'deki Kürtlere yalnızca askeri destek vermekten vazgeçerek siyasi tanıma ve ekonomik destek verme çağrısında bulunuldu. Marcus 'Washington için Kürtleri cihatçılara karşı mücadelede etkili ama tek kullanımlık ortaklar olarak görmeye son vermenin tam zamanıdır' diye yazdı.

Dış Haberler

Türkçe’de İletişim Yayınları’ndan çıkan Kan ve İnanç: PKK ve Kürt Hareketi adlı kitabın yazarı ABD’li gazeteci Aliza Marcus, bugün New York Times’da yayımlanan makalesinde ABD’yi Suriye’deki Kürtlere daha fazla destek vermeye çağırdı. 

Suriye’deki Kürtlere yalnızca silah yardımı değil, siyasi tanıma, bürokrasinin inşasında destek, ortak toplantılar düzenleme ve altyapı yardımında bulunmaya çağıran Marcus, Suriye Kürtlerinin ABD için “tek kullanımlık” müttefik olmadığını, “aşırılıkçılara” karşı gelecekteki operasyonlarda da bu ittifakın sürebileceğini yazdı.

YPG’nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrol ettiği toprakların ülkenin dörtte-birini kapladığını yazan Marcus, ABD’nin Kürtlere desteğini yalnızca askeri destekle sınırlamasını eleştirdi. Bölgenin ekonomisine, bürokrasinin oluşturulmasına ve altyapı çalışmalarına ABD ve Avrupa’nın destek vermesi gerektiğini kaydeden Marcus, Suriye Kürtlerinin ABD desteğinden emin olmadıkları için Şam hükümeti ve Rusya ile görüşmelerde bulunduklarını yazdı. Her ne kadar YPG İdlib operasyonuna katılmayacağını açıklasa da sembolik bir Kürt birliğinin operasyonda yer almasının gündeme geldiğini kaydeden Marcus, Washington için Suriye Kürtlerine siyasi ve ekonomik destek kararı vermenin tam zamanı olduğunu savundu.

Suriye’de “kaosun ve baskıcı diktatörlüğün” tek alternatifinin Kürt liderliğinde bir yönetimin tanınmasından ve bu yönetimle etkin bir politik angajmandan geçtiğini ileri süren Marcus, ABD’nin desteğini Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde “daha açık bir sistem” için kaldıraç olarak kullanabileceğini kaydetti.

Marcus makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Washington için Kürtleri cihatçılara karşı mücadelede etkili ama tek kullanımlık ortaklar olarak görmeye son vermenin tam zamanıdır. Suriye’deki Kürt deneyimi her ne kadar kusurlu olsa da uzun vadeli istikrara giden olası bir yoldur. Yardım ve [siyasi] tanıma ile ABD Suriye’nin [bu] parçasını kurtarabilir, Kürtlere Şam’dan adil bir anlaşma talep etmeleri için ihtiyaçları olan desteği verebilir ve böylece aşırılıkçılara karşı gelecekteki operasyonlarında bir üssünü korumuş olur.”