NYT: Suudi saldırıları El Kaide'ye yarıyor

New York Times gazetesi, Yemen'e ve Husilere yönelik Suudi saldırısının dolaylı olarak El Kaide'ye yaradığını yazdı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırısı devam ederken, ABD basınından "şüphe" belirten yaklaşımlar gelmeye başladı.

New York Times'tan Saeed Al-Batati ve Kareem Fahim'in haberine göre, Arap Yarımadası'nda El Kaide (AQAP), Suudi saldırısı başladığından bu yana El Mukalla'daki hapishaneyi, yine El Mukalla yakınlarındaki Riyan Havaalanı'nı ve bir askeri üssü ele geçirdi.

Grup ayrıca, Arap Denizi'nin petrol bağlantı noktası Daba'yı da aldı.

Yazıda, Yemen El Kaidesi'nin, geçtiğimiz günlerde ABD'nin İHA saldırısında liderlerinin ölmesine rağmen, daha önce hiç olmadığı kadar rahat harekat alanı ele geçirdiğine, bu rahatlığın da Suudi saldırısı nedeniyle yaşandığına dikkat çekildi.

Dün Suudi baskısıyla görevinden ayrılan Cemal Benömer, El Kaide'nin Yemen'deki Sünni aşiretlerle ittifak kurmaya başladığını ve bunun ilk kez "stratejik bir ittifaka" dönüşmeye başladığını söyledi.

ABD de, Obama yönetimi tarafından desteklenen Suudi saldırısının El Kaide'yi güçlendirdiğini kabul etti. Bir basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Ashton B. Carter, El Kaide'nin Yemen'de güçlenmesinin ABD için "ciddi bir tehdit" yarattığına dikkat çekti. Carter, "İstikrarlı bir hükümet olduğunda, bizim terörle mücadele faaliyetlerimizin daha kolay olacağı aşikar" dedi.

Carter, Suudi saldırısının amacını, "meşru bir hükümetin kurulabileceği siyasi süreci sağlamak" olarak tarifledi.

Görüşmeler için Riyad'a giden ABD Merkezi Komutanlık Başkanı General Lloyd Austin ise, Suudi Krallığı'nın ABD'nin uzun süredir dostu ve müttefiki olduğunu vurgularken, Suudilerin kendilerini ve sınırlarını korumaları için ABD'nin yardım ettiğini belirtti.