NYT: ABD İHA saldırılarında kimin öleceğinden genellikle emin değil

The New York Times, yaptığı haberde ABD'nin genellikle insansız hava aracı saldırılarında kimin öleceğinden haberdar olmadığını itiraf etti.

Dış Haberler

The New York Times'tan Scott Shane'in haberine göre ABD genellikle insansız hava aracı saldırıları sırasında kimin öleceğinden haberdar değil.

Haberde ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak ve Afganistan'da sonuçsuz iki savaş miras aldığı söylenirken, üçüncü bir savaşın da gizlice yürütülen insansız hava aracı saldırıları olduğunu söyleyerek, bunların Pakistan'da başladığı ve Yemen ile Somali'ye genişlediği belirtildi.

EL KAİDELİDEN ÇOK SİVİL ÖLÜYOR
Obama'nın politikasının basitçe "Bizi öldürmeye çalışanları öldürelim" olduğunu söyleyen Shane, içinde yüksek rütbeli El Kaide yöneticilerinin de olduğu bazı tehlikeli militanlar İHA saldırılarıyla öldürülse de, pek çok saldırının hükümetin kabul ettiğinden daha çok sivil ölümüyle sonuçlandığını açıklıyor.

Tüm bağımsız araştırmaların sivil ölümlerine dair bulgulara ulaştığı söylenen haberde, "dünyanın öbür ucundaki aşiret bölgelerinde" düzenlenen saldırılarda yalnızca tahminler yürütüldüğü, gerçekte kimin öldürüldüğünün bilinmediği söyleniyor.

ÖLEN EL KAİDE ÜYESİNİN KİMLİĞİ DE SONRADAN ÖĞRENİLDİ
ABD Başkanı'nın iki Batılı rehinenin ölümüne dair açıklamasına değinen Shane, aynı saldırıda ölen iki ABD vatandaşı El Kaide üyesinin de kim olduğunun ölümlerinden sonra anlaşıldığına, önceden bilinerek hedeflenmemiş olduklarına dikkat çekiyor.

Obama yönetiminin eski güvenlik yetkililerinin de İHA saldırılarına dair ciddi endişeleri olduğunu belirterek, bu operasyonun ardından konuyla ilgili dürüst bir diyalog ortamı oluşmasına dair temennileri dile getiriyor. 

OBAMA YÖNETİMİNDEN ENGELLEME
Obama'nın 2013'de İHA'lar ile ilgili bir konuşmasında saldırıların "hiç bir sivilin ölmeyeceğine dair neredeyse tam kesinlik" olmadan yapılmadığını duyurduğu söylenerek, aynı konuşmada sivil ölümlerinin varlığını kabul ettiği de aktarılıyor.

Ancak Obama yönetiminin gazetecilerin saldırılar hakkında bilgi toplamasını zorlaştırdığı da kaydedilirken, Obama döneminde Adalet Bakanlığı'nın bu bilgilerin saklanması için yoğun çalışma yürüttüğü belirtiliyor.

ABD yönetiminin normalde sivil ölümleri hakkında da açıklama yapmadığı vurgulanırken, bunun bozulduğu tek durumların ABD'li vatandaşlar öldüğünde yapılan açıklamalar olduğuna, bunların da zorunluluktan yapıldığına dikkat çekilirken, İHA saldırılarının çocuk ölümlerine bile sebep olduğu, ancak ABD yönetiminin programdan memnuniyetinin, tüm kusurlarına rağmen İHA saldırılarının durmayacağı anlamına geldiği de itiraf ediliyor.