Nusra ile ortak toplantı yap, sonra seni kaçırsınlar!

ABD'nin eğitip donattığı gruptan 18 kişinin Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığı iddia edilmişti. Ancak bu silahlı kişilerin, kaçırılmadan önce Nusra'nın da bulunduğu bir toplantıya katıldığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD'nin Türkiye'de eğitip donattığı 18 kişinin Suriye'de kaçırıldığı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Kaçıran grubun, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi olduğu iddia ediliyordu.

Önce, Pentagon, böyle bir olayın yaşanmadığını ileri sürdü. Ancak daha sonra, ABD'nin eğittiği "Yeni Suriye Gücü"ne bağlı 30. Birlik tarafından yapılan açıklamada olay doğrulandı.

Nusra'nın kaçırdığı grubun liderlerinden birisi, eski bir Suriye ordusu mensubu Nedim Hassan, olaydan iki gün önce New York Times'a konuşmuştu.

Hassan, kendi bulduğu adamlardan yalnızca 125'inin ilk kursa davet edildiğini, onların da yarısının ya kaçtığını ya da atıldığını belirtti.

Hassan, kalanların Suriye'ye konuşlandırıldığını, ancak kendilerine, Suriye ordusunun saldırması halinde ABD uçaklarının koruyup korumayacağına dair bilgi verilmediğini söyledi.

"Muhalif" komutan, ABD'nin daha önce reddettiği bazı isimleri geri çağırmaya başladığını da sözlerine ekledi. Bunların arasında, "İslam Devleti doktrinini benimsemiş" olmasından şüphelenilenler de bulunuyor.

30. BİRLİK'İN ÖYKÜSÜ
30. Birlik'e bağlı kişilerin, Halep-Azez'deki bir koordinasyon toplantısına katıldığı iddia ediliyor.

30. Birlik tarafından yapılan açıklamada, kaçıran tarafın Nusra Cephesi olduğu belirtilerek, "kardeşlerinin" serbest bırakılması istenmiş ve "ortak düşmanla mücadele" çağrısı yapılmıştı.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre yerel kaynaklar, kaçırılanların serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü belirtiyorlar.

MEE'ye ulaşan bir ABD Merkes Komutanlığı (CENTCOM) yetkilisi ise, 30. Birlik'in ABD eğitimi aldığını reddetmedi, ancak bu birliğe bağlı kişilerin Nusra tarafından kaçırıldığı iddiasını kategorik olarak reddetti.

ABD kaynakları, kaçırılma olayının değil, 30. Birlik'in bazı liderlerinin Nusra tarafından hedef alınması olayının doğru olduğunu iddia ediyor.

NUSRA İLE ORTAK TOPLANTI
30. Birlik'in kaçırılan liderlerine yakın bir ÖSO'lu, Ebu Ömer el-Menbici ise, kaçırılanların "ABD ile işbirliği" şüphesiyle kaçırılmış olabileceğini söyledi.

Menbici, olaydan 3 gün önce, 30. Birlik ile Nusra liderlerinin, Nusra karargahında bir araya gelerek "koordinasyon toplantısı" yaptığını iddia etti.

Öte yandan dün gece Azez'de 30. Birlik ile Nusra arasında çatışma çıktığı, 5 30. Birlik üyesinin öldürüldüğü iddia ediliyor. Azez'deki Nusra karargahlarına ABD'nin de hava saldırısı düzenlediği bildiriliyor.

SİLAHLI GRUPLAR KİME KARŞI?
Ancak silahlı grupların önemli bir bölümü, "IŞİD'le savaşa evet, Esad'la savaşa hayır" projesine katılmıyor. 

New York Times'a Gaziantep'ten konuşan Liva el-Hak isimli grubun lideri, "Böyle başlayamayız. Önce şu anda yüz yüze olduğumuz baskıyı bitirelim. Rejim bize her gün varil bombalarıyla saldırırken benden IŞİD'le savaşmamı isteyemezsin" dedi.

Antakya'daki "Otel Narin"den konuşan bir başka çete lideri ise, ABD'nin "korunaklı bölge" planını IŞİD'den Esad'a doğru genişletmesi gerektiğini söyledi.

New York Times haberinde, Antakya'daki bu otelde silahlı Suriyelilerin bulunduğu belirtiliyor. Selefi düşünceye bağlı Mustafa Seycari de bunlardan birisi. Mustafa, Pentagon'un programına, "IŞİD'le savaşmak Esad'la savaşmaktır" diyerek başvurmuş. Ona göre IŞİD, "Esad'ın bir kolu."