Nusra Cephesi, El Kaide'den ayrılıyor mu?

Nusra Cephesi'nin merkezi El Kaide şebekesinden ayrılacağına dair söylentileri son günlerde yeniden arttı. Hatta örgütün "koptuğu" ve "Fetih el-Şam Cephesi" ismiyle yeniden organize olduğu iddia edildi.

Dış Haberler

ABD ile Rusya'nın Suriye'de Nusra Cephesi'ne yönelik koordineli saldırılara başlayacağı haberlerinden sonra, El Kaide'nin Suriye kolu hakkında tekrar "küresel cihat şebekesinden kopuş" iddiaları gündeme geliyor.

Daha önce de özellikle Katar'ın, Nusra'yı El Kaide'den kopmaya zorladığı söyleniyordu.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nusra'nın Kaide'den koparak "Fetih el-Şam Cephesi" ismini aldığını öne sürdü.

Bazı Nusra hesapları da, Nusra'nın "daha önceki hâline geri dönmesi" gerektiğini, Kaide'den kopmasının elzem olduğunu, çünkü "haçlı tehdidinin daha büyük hâle geldiğini" yazarak yeni hamleyi meşrulaştırma çabalarına girdi.

İddiaya göre, Fetih el-Şam Cephesi'nin ilk etapta 5 bin militanı var ve üçte biri yabancı.

Magnier, 100 kadar Nusra "âliminin" de kopuşa onay verdiğini, Nusra lideri Ebu Muhammed el-Culani'nin El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye biadının "genel" değil, "savaş" eksenli olduğunu söylediklerini aktardı.

Yakın zamanda bir "resmi" açıklamanın da yapılması bekleniyor.

Nusra'nın Kaide'den kopuşun, örgüt içinde bölünme yaratmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu hamleden sonra Nusra'dan IŞİD'e ve IŞİD'e yakın olduğu düşünülen Cund'ül Aksa'ya geçişler başlayabilir.