Nusra Cephesi: ABD'nin eğit-donat programına katılanları biz kaçırdık

ABD'nin eğit-donat programına katılan gruptan 18 kişinin Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığı iddia edilmişti. Bu iddia Nusra tarafından doğrulandı.

Haber Merkezi

ABD'nin eğit-donat programına katılarak Özgür Suriye Ordusu saflarında terör faaliyetleri düzenlemek üzere Suriye topraklarına geçen 20 kişiyi Nusra Cephesi'nin kaçırdığı iddia edilmişti. Nusra Cephesi yayımladığı bildiri ile 20 kişiyi rehin aldığını kabul etti. Nusra Cephesi, eylemine gerekçe olarak bu 20 kişinin ABD ile işbirliği içinde olmasını gösterdi. 

Hollanda'da yayımlanan Volkskrant gazetesinin Suriye'deki muhabiri Sakir Hader (@sakirkhader) twitter'dan bu haberi duyururken ABD'nin eğit-donat programının nasıl bir fiyaskoya dönüştüğünü özetledi.

Hader açıklamalarında teröristlere "direnişçi" dese de önemli noktalara dikkat çekiyor: 

- ABD şu ana kadar ılımlı direnişçilerin IŞİD'e karşı savaşmasını hedefleyen eğit-donat programına 500 milyon dolar yatırdı. 

- ABD 60 -sadece 60- Suriyeli direnişçi eğitti. Bu da demek oluyor ki ABD direnişçi başına 8,3 milyon dolar harcadı. 

- 2 hafta önce bunlar Suriye'ye girdiler. Bunlardan 21'i diğer direnişçiler tarafından kaçırıldı. Yani 175 milyon dolar bunlar savaşmaya başlamadan yok oldu. 

- Yani demek istediğim şu ki bu program tam bir para israfı.  

- Suriye'de ABD eğittiği 60 direnişçinin %72'sini çoktan kaybetti: 5'i öldürüldü, 18'i yaralandı, 20'si başka direnişçilerle rehin alındı.

- Geçtiğimiz yıllarda ABD Somali askerlerini El-Şebab'a karşı eğitmeye başladı. Bu da felakete neden oldu. 

- El-Şebab her zamankinden daha tehlikeli hale gelmiş görünüyor. En güçlü dönemini yaşıyor. ABD eğitimli askerler hala onları yenemiyor. 

- ABD ayrıca Afganistan'da da eğitim faaliyetinde bulundu hala güvensiz bir ortamda debeleniyor.