Notre-Dame Katedrali’nde büyük yangın

Paris’te Notre-Dame Katedrali’nde dün akşam saatlerinde çıkan yangın sabah karşı kontrol altına alındı. 850 yıllık binadaki yenileme çalışmaları sırasında çıkan yangında katedralin bir kulesi ve çatısı çöktü. Katedralin yenilenmesi için bağış kampanyası başlatılırken, içerideki tarihi eserlerden ancak bir bölümünün kurtarılabildiği bildirildi.

soL - Dış Haberler

Fransa’nın başkenti Paris’teki ünlü Notre-Dame Katedrali’nde dün akşam saatlerinde çıkan büyük bir yangın çıktı. Yangın uzun süre söndürülemezken, katedralin en uzun kulesi yıkıldı, çatısı çöktü.

Reuters, saatler süren söndürme çabalarının ardından gece saatlerinde bir Fransız itfaiye yetkilisinin "Notre-Dame'ın tamamen yok olmaktan kurtarıldığı" açıklaması yaptığını aktardı. 

AFP de bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ana yapının kurtarıldığını duyurdu. 

Paris itfaiyesi, TSİ 04.00'te yangını kontrol altına almayı başardığını duyurdu. İtfaiye yetkilileri, ana yapının "kurtarıldığını" söyledi. Soğutma çalışmaları devam ederken katedralin içindeki sanat eserlerini kurtarmak için özel ekipler görev yapıyor. 

Paris Başsavcılığı, yüzlerce itfaiye erinin mücadele ettiği yangınla ilgili inceleme başlattıklarını duyurdu.

MACRON 'YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ', BAĞIŞ KAMPANYALARI BAŞLATILDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün gece yangının devam ettiği yapının önünde basına yaptığı açıklamada "Notre-Dame bizim tarihimiz, edebiyatımız, büyük olaylarımızın, savaşlarımızın, özgürlük mücadelelerimizin yaşandığı yer" dedi ve "Gururlu olalım çünkü bu katedrali 800'den fazla yıl önce biz inşa ettik ve aradan geçen yüzyıllarda büyüttük, geliştirdik. Bu yüzden ciddi bir şekilde söylüyorum: Hep birlikte yeniden inşa edeceğiz" ifadesini kullandı. Macron'un açıklamasının ardından Fransız milyarder Francois-Henri Pinault, Notre-Dame'ın restorasyonu için 100 milyon avro bağışlayacağını açıkladı.

Reuters'a konuşan kitle fonlama sitesi Go Fund Me'nin sözcüsü John Coventry, Pazartesi günü Notre-Dame için para toplayan 50'den fazla kampanyanın başladığını duyurdu. Ajansa göre tarihi katedrali en çok ziyaret eden ülkelerden olan ABD'nin vatandaşları, bağış kampanyasına da en fazla ilgiyi gösterenler arasında bulunuyor.

BİR İTFAİYE GÖREVLİSİ AĞIR YARALANDI

Yangına müdahale eden bir itfaiye görevlisinin ise ağır yaralandığı bildirildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Yangına 400 itfaiyecinin müdahale etmeye çalıştığı kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Başbakan Edouard Philippe olay yerine gitti.

Yangının nedeni henüz belirlenemedi ancak bazı yetkililer yangının binadaki yenileme çalışmalarına bağlı olarak çıkmış olabileceğini bildirdi.

Fransa’da Katolik Kilisesi geçen yıl 850 yıllık gotik binayı kurtarmak için acil finansal destek çağrısında bulunmuştu.

Bugün akşamüstü çıkan yangının ardından katedralin çevresindeki binalar boşaltıldı. 

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo “korkunç bir yangın” açıklaması yaparak, halkı güvenlikleri için itfaiyecilerin kurduğu bariyerleri aşmamaları konusunda uyardı.

'ÇATI TAMAMEN ÇÖKTÜ'

Reuters haber ajansının bir görgü tanığına dayandırdığı haberine göre yangın sonucu katedralin çatısı tamamen çöktü. 

MACRON 'ULUSA SESLENİŞ'İ ERTELEDİ

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu akşam Sarı Yelek eylemleriyle ilgili alacağı "somut önlemleri" açıklaması beklenen Ulusa Sesleniş konuşmasını Notre-Dame Katedrali'ndeki yangın nedeniyle iptal etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de katedralin "Avrupa kültürünün bir simgesi" olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter hesabından "Paris'te Notre Dame Katedrali'ndeki büyük yangını izlemek dehşet verici. Belki uçan su tankerleri kullanılabilir. Hemen harekete geçmeli" diye yazdı.

'GERİYE HİÇBİR ŞEY KALMAYACAK'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Notre Dame Katedrali'nin bir sözcüsü, tarihi yapının tamamının "yanıyor" olduğunu söyledi. Sözcü, "Geriye hiçbir şey kalmayacak" dedi. 

Paris'in en ünlü tarihi eserlerinden Notre Dame Katedrali, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. 

12. yüzyılda yapılan katedral, Victor Hugo'nun başyapıtı "Notre-Dame'ın Kamburu" romanı ve romandan uyarlanan müzikale de ilham olmuştu. 

Ancak tarihi yapının duvarlarındaki çatlakların giderek belirginleşmesi ve bazı kısımlarının dökülmeye başlaması sonrası restorasyon çalışmaları başlatılmış, restore edilen kısmında bulunan bronz heykeller kaldırılmıştı.

'PAHA BİÇİLMEZ BİR MİRAS'

Fransız televizyonu BFMTV'ye konuşan tarihçi Camille Pascal yangının "paha biçilmez bir mirası" yok etmekte olduğunu söyledi.

Pascal "800 yıldır katedral Paris'e nezaret ediyordu. Yüzyıllar boyunca sevinçli ya da talihsiz olaylar Notre Dame'ın çanlarınca duyuruldu. Gördüğümüz şeyden ancak dehşet duyabiliriz" diye konuştu.