Norveçli faşist katil, hücredeyken çete kurup yönetti

77 genci katlettiği için hapiste bulunan Norveçli faşist katil Breivik’in, hücresinden mektup yoluyla bir suç çetesi kurup yönettiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Norveç’te 77 kişilik bir katliamın faili olarak hapiste bulunan faşist katil Anders Breivik’in, faşist bir suç çetesi kurup yönettiği ortaya çıktı. Breivik, 2011’den beri hücrede.

Norveç’in hapishane servisi ajansı Kriminalomsorgen, Breivik’in hepse atılmadan öncesinden tanımadığı kişilere gönderdiği 220 şüpheli mektubu incelemeye aldı. Norveç gazetesi Verdens Gang’a konuşan cezaevi servisi güney bölgesi direktör yardımcısı Erling Fæste, Breivik’le ilgili güvenlik meseleleri söz konusu olduğunda, iletişiminin denetlenmesinin temel öneme sahip olduğunu kaydetti. Fæste, “bu konunun büyük tehlike arz ettiğini düşünüyoruz, çünkü Breivik’in suç çetesini kurmak için mektuplaşma yöntemini kullandığından şüpheleniyoruz,” şeklinde konuştu. Yetkililer Breivik’in suç çetesiyle iletişimini kesmek amacıyla, dışarıya toplu mektup göndermesini engelledi.

Breivik, hapisteyken daha önce de bir siyasi parti kurma girişiminde bulundu. Bu girişim sonuçsuz kaldı. 2011’de Oslo yakınlarındaki Utøya adasında İşçi Partisi’nin gençlik kampına saldıran ve buradaki gençlerden 77’sini öldüren Breivik, faşist olduğunu açıkça deklare ediyor. Çok kültürlülüğe karşı olduğunu söyleyen Breivik’in düşüncesinin merkezinde İslam karşıtlığı var. Katliamı gerçekleştirdiği dönemde yayınladığı manifestoda Breivik, Avrupa Birliği’nin Avrupa ile Arap dünyasını birleştirmeye çalışan bir proje olduğunu ve bu nedenle AB’ye karşı olduğunu söylemişti. Breivik, işlediği suçtan dolayı, Norveç hukuk sisteminde bir kişiye verilebilecek en büyük ceza olan 21 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmıştı.