Nomura Bank'a göre Türkiye'nin de dahil olduğu yedi ülke kur riski taşıyor

Nomura Bank tarafından yapılan yeni bir analize göre, döviz kuru kriz riski taşıyan yedi 'gelişmekte olan ülke', Sri Lanka, Güney Afrika, Arjantin, Pakistan, Mısır, Türkiye ve Ukrayna oldu.

Dış Haberler

Japonya merkezli uluslararası yatırım bankası Nomura Bank'ın analizine göre kur riski taşıyan yedi ülke olarak Sri Lanka, Güney Afrika, Arjantin, Pakistan, Mısır, Türkiye ve Ukrayna sıralanırken halihazırda bir döviz krizi yaşayan ya da Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yönetilen bir programda olmayan Güney Afrika ve Pakistan'ın kendilerini diğer beş ülkeden ayrı tutabileceği belirtildi.

Nomura Bank'ın gelişmekte olan piyasalar ekonomisinin Singapur merkezli başkanı Robert Subbaraman'a göre kriz riski en düşük olan sekiz ülke,  Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Kazakistan, Peru, Filipinler, Rusya ve Tayland oldu.

Nomura Bank'ın bulgularının, "gelişmekte olan ekonomiler" için döviz kurlarını ve krizleri tanımlamak üzere kurulmuş olan bir erken uyarı modeline (Damocles modeline) dayandığı belirtiliyor. Model, döviz rezervleri, borç seviyeleri, faiz oranları ve ithalat kapsamı gibi çeşitli değişkenleri kullanıyor.