Noel yasağı iddialarına Berlin'den tepki

İstanbul Lisesi'nde Noel konusunun işlenmesinin yasaklandığı iddiası Berlin'de tepkilere neden oldu.

Almanca eğitim verilen ve finansmanına Almanya'nın destek verdiği İstanbul Lisesi'nde görev yapan 35 Alman öğretmenin okulda Noel ve Hristiyanlıkla ilgili konular işlememesi yönünde uyarıldığı iddia edildi. Öğretmenlere gönderilen bir elektronik posta ile okulda Noel etkinlikleri düzenlenmemesi ve İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Noel Konseri'ne de okul korosunun gönderilmemesinin istendiği belirtiliyor. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, iddialar Berlin'de dini geniş yankı uyandırdı. 

Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Gerda Hasselfeldt, "İstanbul'daki Alman okulunda Noel Yortusu'nun yasaklanması Türk makamlarının eğitim ve din özgürlüğüne vurduğu bir darbedir" diye konuştu.

Öğretmen ve öğrencilerin Noel Yortusu'na katılımının istenmemesi ve ayrıca Noel'in derslerde konu edilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Hasselfeldt, "Türkiye'nin giderek daha fazla otokratlığa kaydığını görüyoruz" dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de aynı gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın komşu ülkelerin kültürel etkilerini yasaklamak istemesinin "bağımlı kılan, yukarıdan bakan ve dışlayan bir davranış biçimi" olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir ise Türkiye'nin hala Rumların, Aramilerin ve Hristiyan Ermenilerin de anavatanı olduğunu, onların Türkler ve Müslümanlardan çok önce Anadolu topraklarına geldiklerini ifade etti. Özdemir, "eğer masum Noel şarkılarını bile kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyorsa, geride kalan etnik ve dini çeşitliliği de yok etmenin Erdoğan'ın kafasından geçtiğini" söyledi.

CDU'nun iç politika uzmanı milletvekili Wolfgang Bosbach da Alman hükümetinin Noel yasağına sert tepki göstermesini istedi. Bosbach bu yasağın Erdoğan'ın ülkeyi "hoşgörüsüz, muhafazakar İslamcı bir yola" sokmak istemesinin bir başka kanıtı olduğunu söyledi.