New York Times: Maduro, demokratik yöntemlerle gitmeli

New York Times'ta yayımlanan bir yazıda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ABD müdahalesi yerine demokratik yollarla gitmesi gerektiği savunuldu.

Dış Haberler

New York Times'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela tavrına ilişkin bir yazı yayımlandı. Yazıda Trump'ın doğrudan müdahale yerine demokratik yollara başvurması tavsiyesinde de bulunuluyor. New York Times geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela ordusundan isimlerle görüşerek Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmeye çalıştığı iddialarına yer vermişti. Son yazıda Trump'ın bu tür girişimlerden Venezuela muhalefetine güvenmediği için vazgeçtiği vurgulanıyor.

Yazıda  Trump'ın Venezuela muhaliflerine desteği kesecek olması “yanlış nedenle alınmış doğru bir karar” olarak yorumlanıyor. Trump'ın müdahalecilikten kaçınmak yerine muhaliflere güvenmemesi nedeniyle böyle bir karar aldığı, temel olarak askeri müdahaleye karşı olmadığı vurgulanıyor.

Trump'ın geçen yıl Twitter'da askeri müdahale yanlısı paylaşımlar yaptığı hatırlatılırken, geçmişte Latin Amerika'da gerçekleşen ABD müdahalelerin acı sonuçlarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

'20. YÜZYILDAKİ LATİN AMERİKA MÜDAHALELERİNİN HİÇBİRİNİN SONU İYİ OLMADI'

20. yüzyılda Nikaragua, Küba, Meksika ve Honduras'a yapılan askeri müdahalelerin ve Guatemala, Küba, Brezilya ve Şili'de desteklenen darbelerin hiçbirinin iyi bir sonla bitmediği hatırlatılıyor.

Trump için doğru yolun “Maduro'nun otokrat ve yozlaşmış düzenine” karşı Venezuela'ya yaptırımları sıkılaştırmak ve “Venezuela petrollerine bağımlı ve Maduro'yla yakın ilişkisi olan Küba'ya” manivela gücü vermek olduğu belirtiliyor.

Beyaz Saray'ın görüşmelere CIA yetkilisi yerine diplomat göndermesinin cesaretlendirici olduğu, ancak Trump'ın Küba'ya yeniden yaptırım uygulama kararı, NAFTA'ya karşı sert tutumu ve çokuluslu çalışmalara sıcak bakmaması nedeniyle Venezuela'ya ilişkin de yapıcı bir tavır almayabileceği öngörüsünde bulunuluyor.

'OLAĞAN ŞÜPHELİ'

“Venezuela ekonomisini felakete sürükleyen” Maduro'nun ülkenin başında olmaması gerektiği ve “gelişkin demokrasi”ye sahip Latin Amerika ülkelerinin bile askeri müdahaleye ses çıkarmayabileceği, ancak ABD müdahalesinin tarihte yaşananlardan dolayı bölgede Washington yönetimine şüpheyle bakılmasına neden olabileceği ifade ediliyor.