New York Times: IŞİD'e bomba yapımı için gübre Türkiye'den gidiyor

New York Times gazetesi, IŞİD'in bomba yapımında kullandığı gübrenin Türkiye'den götürüldüğünü ileri sürdü.

Dış Haberler

Türkiye'nin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) destek vermesi ya da faaliyetlerine göz yummasına ilişkin iddialara bir yenisi daha eklendi.

New York Times'tan Ben Hubbard ve Karam Shoumali'nin haberine göre, bomba yapımında kullanılan gübre (amonyum nitrat) Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden IŞİD kontrolündeki Tel Abyad'a götürülüyor.

MHP Şanlıurfa milletvekili adayı Mehmet Ayhan, giden gübrelerin tarım için değil, bomba yapımı için kullanıldığını belirtiyor. Ancak Ayhan, bu gübre ticaretinin "iş imkanları" yarattığını söyleyerek, "Türk halkı bundan yararlandığı müddetçe -öbür tarafta kime gittiğinden bağımsız olarak- bu iyi bir şey" dedi.

NYT'ye konuşan uzmanlar, ticaretin yalnızca Türkiye'den güneye değil, güneyde Türkiye'ye doğru da devam ettiğini vurguladılar.

NYT muhabirleri, sınır kapısındaki "ticaret"e de şahit oldular. Sınır kapısındaki kamyonların içinde yer alan çuvalların üzerindeki kırmızı yazılarından içlerinde amonyum nitrat olduğunun anlaşıldığı belirtilen haberde, bir belediye çalışanının amonyum nitratlar için "un" dediği belirtildi.

Muhabirler Türk yetkililere de ulaştı. Akçakale Belediye Başkanlığı Sözcüsü Mustafa Güçlü'nün önce sınırdan gübre geçişini reddettiği; daha sonra ise, geçiyorsa da bunun tarım için kullanıldığını söylediği aktarıldı. 

Urfa Valiliği'nden bir yetkili ise, gübrenin sınır kapısından geçişinin yasak olduğunu söyledi. Telefonla ulaşılan bir başka yetkili ise, her gün 500 kadar Suriyelinin ülkelerine geri döndüğünü, bunlara az miktarda gübre götürme izni verildiğini kaydetti.