New York Times: Bir süreliğine Esad'la birlikte yaşamalıyız

ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times, Suriye'de Beşar Esad'ın iktidarda kaldığına ve bir süre için, ABD ile müttefiklerinin Esad'la birlikte yaşaması gerektiğine vurgu yaptı.

Dış Haberler

Suriye'de dış destekli savaş 4. yılını doldurmaya hazırlanırken, ABD'nin Suriye politikasında yaptığı değişiklik medyaya da yansımaya başladı.

New York Times (NYT), 24 Ocak tarihli yayın kurulu imzalı yazısında, bu değişimin açık sözcülüğünü yapmaya başladı.

"Suriye'de değişen gerçeklikler" başlıklı yazıda, ABD'nin resmi açıklamalarında "En nihayetinde Esad'sız çözüm" dense de, Beşar Esad'ın iktidara tutunduğu ve en azından şimdilik, ABD ve müttefiklerinin Esad'la birlikte yaşayacağı belirtildi.

Yazıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptığı, "Beşar Esad politikalarını gözden geçirmeli" açıklamasına atıf yapılarak, bu açıklamada Esad'in iktidardan ayrılması talebine yer verilmediğine dikkat çekildi.

Yazıda, "Arap baharı" boyunca, Tunus haricindeki ülkelerin ya yeni diktatörleri eskileriyle değiştirdiğine ya da kaosa yuvarlandığına vurgu yapıldı.

NYT, ABD istihbaratıyla yakın çalışan RAND Corporation'ın raporuna dayanarak, Esad'ın devrilmesinin Amerikan çıkarları için olabilecek en kötü senaryo olduğunu savundu. Bunun nedeni ise, Suriye'nin devlet kurumlarının çökmesi ve Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) daha fazla zemin kazanması ihtimali.

Gazete, 2011 yılında "barışçıl" gösteriler başlandığında durumun böyle olmadığını, ABD ve Batılı ülkelerin Esad'ın istifasını talep ettiğini belirtirken, "diktatör Esad"ı Rusya ve İran'ın desteklediği hatırlatıldı.

Kongre'de çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler'in, sürekli Obama'nın dış politikasını eleştirdiğini ancak gerçekçi bir alternatif sunamadıklarını söyleyen NYT editörleri, Esad'ı devirecek "ılımlı" muhalifleri eğitmenin bir fantezi olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Yazı, Kongre üyelerinin IŞİD'e karşı savaşa ilişkin nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ilişkin bir rolü olması gerektiğini, ancak aylardır Irak ve Suriye'de gerçekleştirilen askeri faaliyetten sonra, bu savaşın nasıl yürütüleceğini bile belirlemeyi başaramadığını söyleyerek sona erdi.