New York Times: Ankara, ABD ile Suriye Kürtlerinin ilişkisinden dolayı huzursuz

New York Times gazetesi, Ankara'nın ABD ile Suriye Kürtleri arasındaki IŞİD karşıtı işbirliğinden rahatsızlık duyduğunu yazdı. Haberde, Washington ile Kürt savaşçılar arasında sıkı bir istihbarat ağı olduğu ileri sürüldü.

Dış Haberler

Türkiye, Suriye'ye yönelik işgal senaryolarını tartışırken, ABD'nin nasıl tutum takınacağı da merak konusu.

ABD'nin önde gelen yayın organlarından New York Times (NYT), Tim Arango ve Eric Schmitt imzasıyla yayımlanan haberinde Ankara'nın Kürtlerle ABD arasındaki ilişkiden huzursuz olduğunu yazdı.

Ankara'nın Suriye Kürtlerini, PKK'ye yakınlığı nedeniyle "ulusal tehdit" saydığını söyleyen NYT, bu nedenle YPG ile ABD arasında Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı gelişen işbirliğinin rahatsızlık yarattığını belirtti.

YPG'YE İSTİHBARAT DESTEĞİ
ABD'nin Suriye kuzeyinde İHA'lar ve uçaklarla Kürt milislere yaygın istihbarat desteği verdiğini söyleyen gazete, ABD Özel Kuvvetleri'nin de Kürt istihbaratına yardım ve ABD uçaklarına bombardıman çağrısı yapabilmeleri için iletişim kanalları kurduğunu vurguladı.

Haberde, Suriye Kürtlerinin Esad haricinde sahada IŞİD'e karşı savaşma kapasitesi olan birkaç gruptan biri olduğunu belirten NYT, ABD-YPG işbirliğinin geçen sene Kobani'de başladığını, bunun süreç içerisinde büyüdüğünü ve Tel Abyad'la birlikte doğruğuna ulaştığını kaydetti.

Kobani Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı İdris Nassan da, ABD bombardımanının Kobani ve Tel Abyad zaferlerinde olmazsa olmaz bir rol oynadığını vurguladı.

TAMPON BÖLGE İHTİMALİ ZAYIF
Türkiye'nin tampon bölge isteğine de değinen NYT, uzmanların Türkiye'nin tek taraflı olarak Suriye'de tampon bölge kurmasının düşük olasılık olduğunu söylediğini aktardı.

NYT'nin konuştuğu Türkiye uzmanı Aaron Stein de, Türkiye'nin retoriğinin çok ısındığını, ancak karadan müdahale ihtimalinin uzak olduğunu söyledi.

Stein, Türkiye'nin Suriye sınırında bir tampon bölge kurmasının, Türk askerinin "sokak sokak IŞİD'le çatışması" anlamına gelebileceğine dikkat çekti.

İsmini vermek istemeyen bir Türk güvenlik yetkilisi de, Ankara'nın Suriye'ye asker göndermeye hazırlanmadığını, ancak IŞİD ve Kürt güçlerinden gelebilecek tehditlere karşı alınacak önlemlerin tartışıldığını söyledi.