New York Times: ABD ile ilişkileri sürdürmek için Türkiye tonunu yumuşatıyor

ABD Genelkurmay Başkanı'nın Türkiye ziyaretinde, Türk yetkililerin ABD'nin darbedeki rolüne ilişkin herhangi bir soru sormadıkları söyleniyor. NYT'nin iddiasına göre, Türkiye ABD ile ilişkileri sürdürmek için tonunu yumuşatıyor.

Dış Haberler

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph F. Dunford'ın Ankara ziyareti, ABD basınında yer buldu.

New York Times'tan (NYT) Michael S. Schmidt ve Tim Arango'nun haberine göre, Türk yetkililerin ve yandaş medyanın içeride tutturduğu anti-Amerikan dile rağmen, Dunford'un ziyaretinde çok daha fazla ölçülü bir dil kullanıldı.

Dunford'un aktardığına göre, Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Başbakan Binali Yıldırım'la yapılan görüşmede bu yetkililer, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin, özellikle de IŞİD'in yenilmesi için verilen çabaların devam etmesini istediklerini söylediler.

Görüşmelerde, Türk yetkililer Dunford'a ABD'nin darbe girişiminde rolüne ilişkin tek bir soru dahi sormadılar.

NYT, bu sessizliğin, Türk yetkililer arasındaki yaygın bir taktiği yansıttığını ileri sürüyor: "ABD'yi kendi kamuoyları önünde kınarken, özel görüşmelerde Amerikalı yetkililere stratejik ortaklığa bağlı oldukları garantisini veriyorlar."

Dunford, Türk yetkililerden, ABD ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı birlikte çalışmasının çalışmamasından çok daha iyi olacağını düşündükleri izlenimini edinmiş.

Dunford, Türk yetkililerin kendisine, İncirlik Üssü'ne ve ülkedeki diğer üslere erişimlerinin devam edeceğini söylediklerini aktardı.

General ayrıca, görüştüğü tüm yetkililerin, kendisinden Fethullah Gülen'i Türkiye'ye teslim etmelerini istediklerini söyledi.

Ancak generale göre, tüm görüşmeler "suçlayıcı değil, oldukça olumlu" geçti.