Netanyahu: Putin'i İran konusunda uyardım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'İran’ın krizdeki etkisine karşı koymak için Suriye’ye müdahale etmeye hazır olduklarını' ifade etti.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz gün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Netanyahu, görüşmede Suriye’de imzalanacak herhangi bir barış anlaşmasında İran’ın ülkedeki güçlerini tamamen çekme koşulunun yer alması gerektiğini ifade etti.

Netanyahu, “İran halihazırda Irak, Yemen’i kontrol etme yolunda ilerliyor ve Lübnan’da da büyük ölçüde bunu gerçekleştiriyor. İran’ın her gün İsrail’i yok etme konusunda tehditte bulunduğunu bir dakika olsun unutamayız. İsrail olarak İran’ın Suriye’deki gücünü arttırmasına karşı çıkıyoruz. Bu ve herhangi bir tehdide karşı her türlü yolla kendimizi koruyacağımızdan eminiz” dedi.

Haaretz'den Barak David'in haberine göre Netanyahu, "İran, Suriye’de olmazsa savaşın durdurulması ve gelecek savaşların önlenmesi için çok daha iyi bir manzara olacak. Putin’e de Suriye’de varlığını arttıran İran’ın bölgedeki istikrara katkısı olmayacağını belirttim. Ona gelecekte bir savaş olmasını engellemek istediğimizi ve bunun için önceden uyarmanın önemli olduğunu ifade ettim." şeklinde konuştu.

Putin, Netanyahu’nun İran hakkındaki ifadelerine kamuya açık bir yanıt vermezken, Rusya’nın İsrail Büyükelçisi Aleksandr Petroviç Şeyn, ''Suriye konusunda İsrail’in çıkarlarını göz önünde bulunduracaklarını'' ifade etti.