Netanyahu, Macron’dan nükleer anlaşmaya müdahale etmesini istedi

İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan İran ve anlaşmaya katılan diğer büyük devletlerden nükleer anlaşmayı değiştirmek için müdahale etmesini istedi. Netanyahu, “Böyle bir değişiklik anlaşmayı canlandıracaktır” ifadesini kullandı.

Dış Haberler

İsrail Başbakanı  Binyamin Netanyahu'nun, Trump’ın Avrupa ve Washington’daki ortaklarıyla görüşmeleri öncesinde Macron ile dün gece telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Netanyahu’nun sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun anlaşma metnindeki “korkunç boşlukların” giderilmesi gerektiğini söyleyerek aksi takdirde Birleşmiş Milletler ile yapılan anlaşmalardan çekileceklerini ilettiğini kaydedildi.

Şark'ul Avsat'ta yer alan habere göre Netanyahu, Macron ile yaptığı görüşmede Trump’ın sözlerini ciddiye almaya değer bulduğunu, ayrıca nükleer anlaşmayı korumak isteyenlerin değişiklik yapması gerektiğini kaydetti.

Netanyahu, Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde “Özgür dünya ülkeleri, İran rejimi tarafından işlenen beş önemli suç, yani nükleer silah edinme, Güvenlik Konseyi kararlarına muhalefet ederek balistik füze geliştirme, terörizmi destekleme, komşu bölgelerdeki ülkelere müdahale etme ve İran vatandaşlarına acımasız baskılar yapma konularında kınama yayınlamalı” ifadelerini kullandı.

Macron’un da görüşmede “Herkesin Tahran’la imzalanan nükleer anlaşmaya saygı göstermesi gerekiyor” dediği vurgulandı.

ABD’nin önde gelen İsrail lobi kuruluşu Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) ise BM’nin İran ile nükleer anlaşma konusundaki görüşlerini memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

AIPAC yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ı İran’ın yasadışı faaliyetlerini ve insan hakları ihlallerini destekleyen bazı kişilere ve kuruluşlara yönelik getirdiği yaptırım kararlarından ve anlaşmanın kusurlarını gidermek için gösterdiği çabalardan dolayı takdir ettiğini belirtti. ABD’nin müttefiklerini anlaşmayı değerlendirmeye çağırdı.