NBC: Gizli anlaşmaya göre Rahip Brunson serbest bırakılacak

ABD'nin ana akım medya kuruluşlarından NBC'nin haberine göre, ABD ve Türkiye arasındaki gizli anlaşma uyarınca Rahip Brunson önümüzdeki günlerde serbest bırakılacak.

Haber Merkezi

NBC News'dan Carol E. Lee ve Courtney Kube'un haberine göre, Beyaz Saray, Türkiye'de ev hapsinde bulunan Kuzey Karolaynalı Rahip Andrew Brunson'ın, önümüzdeki günlerde serbest bırakılmasını ve ABD'ye dönmesini bekliyor.

Konuyla ilgilenen iki kıdemli Beyaz Saray yetkilisine dayandırılan haberde, Trump yönetimi ile AKP hükümeti arasında gizli bir anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmaya göre, Brunson hakkındaki suçlamalar yarın görülecek durumada düşürülecek. Bunun karşılığında da ABD, Türkiye'ye uyguladığı ekonomik basıncı, yaptırımların bir bölümünü geri çekerek azaltacak.

Öte yandan, Turmp yönetiminin Erdoğan hükümetine tam olarak güvenmediği, çünkü birkaç ay önce Ankara'nın, anlaşma sağlanmış olmasına rağmen, son anda Brunson'u serbest bırakmayıp, tutukluluğunu ev hapsine çevirmekle yetindiği belirtiliyor.

NBC'ye görüş veren, ismi açıklanmayan yetkililerden biri ise, "Hala, Pastör Brunson'un suçsuz olduğuna ve Cuma günkü duruşmanın Türk yargısı açısından bir Amerikan vatandaşını serbest bırakmak için yeni bir olanak olduğuna inanıyoruz" diyor.

İKİ YENİ GİZLİ TANIK

NBC'nin haberini dayandırdığı yetkililer, kendilerine, Beyaz Saray'ın Brunson'un 12 Ekim'de (yarın) görülecek dava duruşması hakkında herhangi bir değişiklik bildirilmediğini belirtse de, gün içinde gelen haberler aksine işaret ediyor.

Hürriyet’ten Banu Şen’in bugünkü haberine göre bugüne kadar dosyaya girmeyen "Kama" ve "Kılıç" kod adlı gizli tanıkların ifadeleri dosyaya girdi. Brunson aleyhinde ifadede bulunan yeni gizli tanıkların, yarınki duruşmada Brunson'un serbest bırakılmayacağı anlamına geldiği yorumu yapılıyor.

ABD MASLAHATGÜZARI ZİYARET ETTİ

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yarın görülecek duruşma öncesi ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, elçilik yetkilileriyle birlikte Brunson’a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret öncesi Brunson’ın kaldığı Işılay Saygun Sokak’ta geniş güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat ve sivil polislerin yanı sıra çevik kuvvet ekipleri de alanda etten duvar ördü. Sokağa giriş çıkışlar da kontrol altına alındı.

Öte yandan Brunson'u bugün İzmir'in Alsancak semtindeki evinde kilise cemaatinden olan kişiler de ziyaret etti.