NATO'nun kalıntısı ölüm saçıyor

Soğuk savaş sonrası dönemin ilk büyük yıkımlarından biri olan Yugoslavya Savaşı'nın etkileri halen devam ediyor.

1991'den 2000' e kadar süren savaşlar zinciriyle dağılan Yugoslavya, dış müdahalelerle birlikte yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği bir cehenneme dönüşmüştü. Sovyet sonrası dönemin yırtıcılığının ilk örneklerinden olmakla birlikte, bölge Avrupa kıtasında "kısmen" nükleer bombaların kullanıldığı bir savaşa da sahne oldu. ABD ve NATO destekli pek çok silahlı gücün çatışmasının yaşandığı savaşın ardından kalan kanser tehlikesi ise, bugün Sırbistan'ı tehdit ediyor. 

Sputnik'in haberine göre; Sırbistan'da bulunan Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği başkanı Prof. Dr. Slobodan Çikariç konuyla ilgili olarak, NATO uçaklarının bombardımanlar sırasında Sırbistan topraklarına yaklaşık 15 ton seyreltilmiş uranyum attığını hatırlattı.

Uranyumun fiziksel yarı ömrü 4.5 milyar yıl. NATO’nun müdahalesinin ardından Sırbistan topraklarında, yarı ömrü 24 bin yıl olan plütonyum da bulundu. Sırp uzmanlar, az miktarda uranyum zehirlenmesinin bile, sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşme sürecinin başlaması için yeterli olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca zihinsel ve fiziksel engelli çocukların doğumuna yol açan gen mutasyonlarının meydana gelmesi tehdidi de söz konusu.