NATO'dan Rusya'ya 'ihlal' suçlaması

NATO, Rusya'daki bir füze sisteminin INF'i ihlal ediyor olabileceğini ve bu durumun ciddi endişeye neden olduğunu bildirdi.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nın (INF) Rusya tarafından ihlal edildiğini iddia etti.

INF'e sadık kalınmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, Anlaşma'nın ABD ve Rusya'da karadan fırlatılan güdüm füzelerini yok ederek 30 yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğini sağlamak açısından kilit rol oynadığı, istikrara katkıda bulunduğu ve yanlış hesap yapılması riskini azaltarak çatışmayı engellediği belirtildi.

TESPİT EDİLDİ

Açıklamada, "Müttefikler ciddi endişe yaratan bir Rus füze sisteminin varlığını tespit etmiş bulunuyor. NATO, Rusya'ya bu endişeleri gidermek için şeffaf bir şekilde davranması ve ABD'yle teknik diyalog sürdürmesi çağrısında bulunuyor" denildi.

Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 8 Aralık 1987'de imzalanan INF, 500 ila 5 bin 500 kilometre menzili olan tüm karadan fırlatılan güdüm füzelerini yasaklıyor.