NATO zirvesinde her şey Trump'ın istediği gibi

Brüksel'de toplanan NATO zirvesi tamamlandı. Üye ülkeler, gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2'sini askeri harcamalara ayırma kararı aldı. Açıklamalardan anlaşılan, zirveye Trump'ın dayatmaları damga vurdu.

Dış Haberler

Bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan NATO zirvesi sonuçlandı.

Sputnik'in haberine göre, zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stolenberg, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

SİLAHLANMADA HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPACAK

Trump'ın zirve öncesinde NATO ülkelerine, organizasyona daha fazla katkı yapmaları gerektiği telkininde bulunduğu biliniyor. Zirve kapsamında alınan kararlardan birisi de, gayri safi yurtiçi hasılaların (GSYİH) yüzde 2'sinin askeri harcamalara aktarılması oldu.

Trump, zirve sırasında salon dışarısında "NATO üyeler, en nihayetinde finansal sorumluluklarını eşit şekilde yerine getirmeli, 28 ülkeden 23'ü hala kendi paylarına düşen savunma bütçesini ödemiyor" dedi.

SURİYE VE IRAK KARARI

Stolenberg, ayrıca, NATO'nun Suriye ve Irak'ta ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona katılacağını belirtti. Ancak, NATO'nun çatışmalara katılıp katılmayacağı hala muğlakta kalan bir husus. Stolenberg, IŞİD karşıtı koalisyona resmi olarak katılmanın, NATO'nun çatışmaya gireceği anlamına gelmediğini belirtirken, kanlı geçmişe sahip organizasyonun Orta Doğu ve Arap Dünyasında 'barışçıl çözümler' aradığını dile getirdi.

Bu iki kararın da Washington baskısıyla bağlandığı biliniyor.

KDHC DÜNYADAN İZOLE EDİLMELİ

Trump'ın ifadelerine göre, zirvenin en önemli küresel sorunlarından birisi KDHC oldu. Beyaz Saray'dan yapılan bir açıklamaya göre, Trump, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, KDHC'yi dünyadan izole etmek için birlikte çalışmak konusunda anlaştı.

NATO, RUSYAYA KARŞI HALA ÇEKİNGEN

Zirvenin bir başlığı da NATO'nun Rusya ile ilişkileriydi.

Rusya'nın Doğu Avrupa sınırındaki NATO aktiviteleri, NATO ülkeleri ve Rusya hükümetinin arasında ciddi gerilimlere sebep vermişti.

Stolenberg, Rusya'yla olan ilişkiler hakkında ikili bir yol izleyeceklerini, 'güçlü bir savunmayla anlamlı bir diyalog' kuracaklarını açıkladı.

NATO'nun Ukrayna konusundaki fikri ise değişmedi. NATO'nun, Minsk Antlaşmasının uygulanması için çaba göstereceği açıklandı.

Trump, konuya ilişkin "Geleceğin NATO'su terörizmle göç konusuna, ve aynı zamanda Rusya'dan ve NATO'nun doğu ve güney sınırlarından gelecek tehditlere ciddi şekilde odaklanmalı" dedi. Trump'ın Rusya'yı hala bir 'tehdit unsuru' olarak gördüğü açık.

ZİRVEYE TRUMP'IN GÖRGÜSÜZLÜĞÜ DE DAMGA VURDU

Ülke liderleri yürürken geride kalan Trump, önünde duran Karadağ Başbakanı Dusko Markovic'i iterek kameraların önüne geçti.

Daha ilginci ise, Karadağ Başbakanı Markovic, konuyu saldırgan olmayan bir durum olarak değerlendirerek "ABD Başkanı'nın birinci sıraya geçmesi doğal bir şey" dedi.

TRUMP 'ANLAYIŞSIZ, KÜT'

NATO Genel Sekreteri Jens Stolenberg, Trump'ın bütçe paylarının ödenmesiyle ilgili yaptığı açıklamasını 'anlayışsız' [blunt] olarak değerlendirdi.