NATO Genel Sekreteri açık konuştu: Sizi korumak için bombaladık

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan ziyaretinde Belgrad Üniversitesi öğrencilerinin Yugoslavya’nın bombalanması hakkındaki sorusu üzerine 'Acı hatıralarınız var ama bunu sizi kendi hükümetinizden korumak için yaptık' dedi.

Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan’a düzenlediği ziyarette Belgrad Üniversitesi’nde öğrencilerin sorularını yanıtladı. 1999’da NATO’nun Yugoslavya’yı bombalamasıyla ilgili soruya yanıt veren Stoltenberg “Her ne kadar Sırbistan’da pek çok insanın NATO’nun 1999’da ülkesini bombalamasıyla ilgili ‘acı’ hatıraları olsa da aslında bu kesinlikle onları kendi hükümetlerinden korumak için yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in yerel basına yansıyan ifadelerindeyse “Şunun altını çizmek gerekir ki bunu [NATO bombardımanı] sivilleri korumak ve Miloseviç rejimini durdurmak için yaptık” sözleri yer aldı.

NATO Genel Sekreteri Belgrad’la gelecekte işbirliği yapmak istediklerini kaydederek Sırbistan’ın NATO ile “mükemmel bir ilişki” içinde olduğunu ve Sırbistan’ın NATO’ya katılmama kararını saygıyla karşıladıklarını belirtti. Ancak Stoltenberg NATO’nun Sırbistan’la ortaklık konusunda istekli olduğunu söyledi.

KOSOVA İLE DİYALOG

Russia Today’in haberine göre, Stoltenberg, Sırbistan ile Kosova arasında yalnızca diplomatik diyaloğu değil Kosova’daki NATO askeri gücü KFOR bünyesindeki bir diyaloğu da destekleyeceklerini dile getirdi. 

NATO Genel Sekreteri’nin bu sözleri Belgrad ile Priştine arasında geçen haftalarda yükselen tansiyonun ardından geldi. Kosova liderinin Sırpların yoğun olarak yaşadığı Gazivoda Gölü’ne ziyareti ve Kosova özel birliklerinin burada konuşlanmasının ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç orduyu teyakkuza geçirmişti. Bazı haberlerde NATO askeri gücü yetkililerinin de bu ziyarette Kosova liderine eşlik ettiği ileri sürülmüştü.

1999 BOMBARDIMANI

24 Mart 1999’da başlayan NATO bombardımanı Yugoslavya’nın parçalanmasıyla sona ermişti. NATO’nun BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan aylarca devam ettiği bombardımanda 78 gün içinde, idari binalar, hastaneler, okullar, toplu ulaşım, köprüler, konut blokları yok edilmişti. Hâlâ ölü ve yaralı sayısı kesin olarak belirlenemese de saldırılarda en az 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği 12 bin 500 kişinin yaralandığı biliniyor.

Bombardıman süresince ülkeye 10-15 ton seyreltilmiş uranyum yağdıran NATO’nun ülkede her yıl 33 bin kişinin kansere yakalanmasından sorumlu olduğuna işaret ediliyor. Stoltenberg 2015 yılında yaptığı açıklamada NATO bombardımanında hayatını kaybeden siviller için “pişmanlığını” belirtmişti.