'Muhammed Suudi Kralı olacak, Vahhabiliği ortadan kaldıracak'

BAE lideri Muhammed bin Zayed'in, şu anda veliaht prens olan Muhammed bin Selman'ı yıl sonuna kadar Suudi Kralı yapacak planı desteklediği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Körfez monarşilerinde, "saray entrikaları" sürüyor.

Middle East Eye'dan (MEE) Rori Donaghy'nin iki Suudi kaynağından edindiği bilgilere göre, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahlan, Suudi Arabistan Veliaht Prens Yardımcısı Mohammed bin Selman'a Suudi Krallığı için tavsiyelerde bulunuyor.

İddiaya göre Zayed, Muhammed'e hem Suudi Kralı olması, hem de ABD'nin gözüne girmesi için önerilerde bulunuyor.

Zayed'in ilk tavsiyesi, "Eğer ABD tarafından kabul edilmek istiyorsan, Vahhabi yönetimine son ver." 

Zayed'in ikinci tavsiyesi ise, yine ABD'nin gözüne girmek için, İsrail'le güçlü bir iletişim kanalı açması.

Zayed'e göre bunları yerine getirirse, Muhammed bin Selman ABD'nin tercih edeceği kral olur.

Muhammed'in Washington'un desteğini kazanmaya niyetli olduğu ve bu yıl sonra ermeden Kral olarak tahta geçmek istediği de bildiriliyor.

İddiaya göre, Muhammed bin Selman "din polisi"ni kademeli olarak ortadan kaldıracak ve etkili İslamcıları tutuklayacak. Selman, Vahhabiliğie hizmet eden İslami faaliyetleri de durduracak.

Kaynaklar, bu dini reformların, ABD'deki halkla ilişkiler şirketlerinin de desteğiyle "büyük hamleler" olarak selamlanacağını kaydediyor.

Selman'ın planı, bu şekilde medya, ABD Kongresi ve akademi tarafından "kahraman" olarak görülmesi ve bunun da ABD yönetimini onu desteklemeye zorlaması.

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın Yemen işgalinin ve Ortadoğu'daki agresif dış politikasının mimarı olarak biliniyor. Muhammed, Suudi ekonomisini özelleştirme yoluna sokan isimlerden.