'Muhalifler'den önemli iddia: Eğit-donatçıları kaçıran El Kaide'ye MİT yardım etti

ABD'de tarafından eğitildikten sonra Suriye'ye geçen "ılımlı" muhalifleri kaçıran Nusra Cephesi'ne, bu olayda Türk istihbaratının yardım ettiği ileri sürüldü.

Dış Haberler

ABD'nin fiyaskoya dönüşen eğit-donat programının sonuçları hakkında önemli bir iddia ortaya atıldı.

McClatchy DC'den Mitchell Prothero'nun haberine göre, eğitilip donatıldıktan sonra Suriye'ye gönderilen 30. Birlik militanlarının El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi tarafından kaçırılması, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından organize edildi.

"Muhalif" kaynakların aktardığına göre, "ılımlı" militanların Suriye'ye giriş planı Türk yetkililer tarafından sızdırıldı.

Çünkü Türkiye, 30. Birlik'in görevi Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşmak olsa da, kendi "gözdeleri" olan Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ı da hedef almasından korkuyordu.

'TÜRK YETKİLİLER DE KABUL ETTİ'
Muhabirin konuyu sordu bir Türk Dışişleri yetkilisi konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Türkiye-Nusra ilişkilerine dair herhangi bir tartışmanın "yasak bölgede" olduğunu söyledi.

Haberde, bir başka Türk yetkili iddiaların doğruluğunu kabul ederken, "Güney Türkiye"den olduğu söylenen bir diğer yetkili, Nusra'ya planları Türkiye'nin sızdırdığını, bunu yaparak eğit-donat'ın yetersizliğini kanıtlayarak "muhalifler"i Esad'ı devirmek için silahlandırmanın önünü açabileceğini düşündüğünü iddia etti.

Konu ile hakkında konuşan Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise, Ankara'nın planları Nusra'ya sızdırdığına dair herhangi bir işaret olmadığını söyledi.

'YALNIZCA ABD'LİLER VE TÜRKLER BİLİYORDU'
Kaçırılma olayı hakkında kounşan bir 30. Birlik yetkilisi ise, Suriye'ye giriş planlarını yalnızca Türklerin ve ABD'lilerin bildiğinin altını çizdi.

Yetkili, Türkiye'nin Nusra'yı "30. Birlik sizi hedef alacak" şeklinde uyardığını aktaran kaynaklara sahip olduklarını belirtti.

Aynı yetkili, şu anda Nusra'nın elinde bulunan 30. Birlik militanlarının idam edilmemesinin tek nedeninin Türkiye'nin bunu istememesi olduğunu söyledi.

'ANKARA'NIN HEDEFİ BASKI KURMAK'
30. Birlik üyesi, Türkiye'nin böylece bu kaçırılma olayını Halep'in kuzeyinde Nusra ve Ahrar'ın etkinliğini artırmak için baskı olarak kullanmak istediğini savundu.

30. Birlik Sözcüsü Ammar el-Vavi ise, Türkiye'yi açıkça suçlamaktan çekinmesine rağmen, Suriye'ye giriş planlarının Antep'teki ortak operasyon odasındaki Türk ve ABD'li yetkililer tarafından bilindiğini açıkladı.

Vavi, "Biliyoruz ki, Nusra ile birlikte hareket eden birileri bizim varlığımızdan onları haberdar etmiş. 10 dakika içinde aldılar" dedi.

YPG sözcülerinden Mustafa Abdi de, 30. Birlik'in Suriye'ye geçiş planının Türkiye tarafından sızdırıldığını öne sürdü. Abdi'ye göre bunun nedeni, ABD'yi, Türkiye'nin Suriye'deki müttefikleri ile birlikte çalışmaya ve Esad'ı da hedef almaya ikna etmek.