Molla Ömer’in ölümü IŞİD’i cihat dünyasının lideri yapar mı?

Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün doğrulanmasının ardından, Taliban ve El Kaide'nin güç kaybettiği, bölgede IŞİD'in zemininin genişlediği konuşuluyor.

Dış Haberler

Taliban’ın en üst düzey lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğünü doğrulaması, cihatçılar arasında Taliban ve El Kaide ile rekabet halindeki Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) zeminini daha da güçlendirdi.

Taliban ve El Kaide Molla Ömer’in halife olduğunu savunurken, IŞİD lideri Ebbekir el-Bağdadi kendisini İslam dünyasının halifesi ilan ederek iki örgüte meydan okumuş ve IŞİD’e itaat etme çağrısı yapmıştı.

Molla Ömer’in 2013’te öldüğü iddialarına karşın Taliban bu iddiaları yalanlamış, örgütün müttefiki El Kaide de Irak ve Suriye’de giderek güç kazanan IŞİD’e karşı Molla Ömer’in liderliğinin önemine sık sık vurgu yapmıştı.

IŞİD’in artan gücüne karşı, El Kaide ve Taliban’ın Molla Ömer’in ölümünü uzun süredir gizledikleri iddia edilirken, cihatçı gruplar arasında da ‘halifesiz kalan’ Taliban ve El Kaide’nin kan kaybettiği ve IŞİD’in giderek güçlendiği belirtiliyor.

Afganistan’da 1994-2001 arasındaki Taliban iktidarı döneminde örgütün emiri olarak ülkeyi yöneten Molla Ömer, 2001’deki ABD işgalinin ardından Pakistan’a kaçmıştı.

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında devam eden barış görüşmelerinde uzun dönem Taliban’ı temsil eden Molla Ömer’in, Suudi Arabistan’la görüşmeyi ise reddettiği ve ABD işgali öncesinde Kandahar’ı ziyaret ederek kendisinden dönemin El Kaide lideri Usame bin Ladin’i teslim etmesini isteyen o zamanki Suudi İstihbarat Şefi Türki el Faysal’a sert tepki gösterdiği belirtiliyordu.