Mısır medyası: Türkiye Müslüman Kardeşler'i kullanarak iktidarı ele geçirmeye çalıştı

Mısır medyası, "Katar'ın finanse ettiği", "Türk istihbaratından talimat alan" Müslüman Kardeşler'in iktidarı ele geçirmeye çalıştığını duyurdu.

Dış Haberler

Mısır'da, 'Türkiye adına casusluk yaptıkları' iddiasıyla gözaltına alınan 29 kişiyle ilgili haberler ülke medyasında geniş yer buldu.

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA, ülke istihbaratına dayandırdığı dünkü haberinde 29 kişinin 'Katar tarafından finanse edildiği, talimatları da Türk istihbaratından aldığını' iddia etmişti. Bu kişilere yönelik suçlamalar arasında, 'ülkenin ulusal çıkarlarına zarar verme, terör örgütüne üyelik, lisanssız uluslararası telefon görüşmeleri yapma ve para aklama' da var.

'TÜRKİYE 2013'TEN BERİ CASUSLUK YAPIYOR'

BBC İzleme Servisi, gözaltıların Mısır basınında ve televizyonlarında nasıl görüldüğünü derledi:

Özel El Wafd gazetesi, '(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan Mısır'ı gizlice gözetliyor' başlığı atarken, resmi yayın organlarından Rose el-Youssef, "Mısır istihbaratı, Müslüman Kardeşlerin Türkiye için çalışan en büyük casusluk şebekesini gözaltına aldı" dedi.

Mısır'ın bir diğer resmi yayın organı El Ahram ise "Ankara, Mısır devletine zarar verip iktidarı ele geçirmek için Müslüman Kardeşler ile ortak plan yaptı" ifadesini kullandı.

Özel On E TV kanalındaki programın sunucusu Amr Adlib, gözaltıların 'Türkiye'nin 2013'ten bu yana Mısır'da casusluk yaptığının kanıtı olduğunu' söyledi ve şebekenin gözaltına alınmasının Türkiye için 'acı bir yumruk' olduğu yorumunu yaptı.

Aynı kanalın araştırmacılarından Sameh Eid, "Türkiye uluslararası kamuoyunun dikkatini kendi iç sorunlarından uzaklaştırmaya çalışıyor" dedi.