Mısır-Katar ilişkilerinde yeni sayfa

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Katar Emir’inin özel elçisiyle Kahire’de bir araya geldi. Sisi’nin göreve gelmesinden bu yana ilk kez gerçekleşen görüşme Suudi Krallığı arabuluculuğunda yapıldı.

Dış Haberler

Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi, Suudi Krallığı inisiyatifiyle sürdürülen “uzlaşma” arayışı çerçevesinde hafta sonu Katar Büyükelçisiyle Kahire’de bir araya geldi. Sisi, Katar Emir’i Şeyh Tamim bin Hamid El Tani’nin özel elçisi Muhammed bin Abdül Rahman El Tani’yle Cumhurbaşkanı olmasından bu yana ilk kez bir araya geldi. Görüşmede Suudi Krallık Mahkemesi Başkanı ve Kral Abdullah bin Abdülaziz’in özel sekreteri Halid El Tuvairi de bulundu.

Suudi tarafı, görüşmeyi memnuniyetle karşıladıklarını, Kral’ın yaptığı “bağları güçlendirme, politik tutumları ortaklaştırma ve çatışmayı tetikleyici nedenleri ortadan kaldırma” çağrısına, her iki tarafın da olumlu yanıt verdiğini belirtti.

Suudi Krallık Mahkemesi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Suudi Krallığı, iki ülkenin, Arapların ve İslami değerlerin daha üst çıkarları adına daha fazla birleşmesi ve aralarında işbirliğinin gelişmesi için yeni bir sayfa açılmasına verdiği desteğin altını çizer. Tüm onurlu bilim insanlarının, aydınların, yazar ve medya dünyasından kişilerin de bu adımı destekleyeceklerini umar,” sözlerini kullandı.

Görüşmenin ardından Katar tarafının yaptığı açıklamada ise, “Katar öncelikle Suudi Krallık Mahkemesi’nin yaptığı, Kral’ın Arap dayanışmasını güçlendirmek için sarf ettiği çabaya dikkat çeken açıklamanın arkasında durduğunu önemle belirtir.” denildi. Açıklamada ayrıca, “Mısır’ın Arap ve Müslüman dünyasındaki lider rolü” vurgulanarak, Mısır’la aynı safta yer alındığı ve iki ülkenin güvenliklerinin birbirlerine bağlı olduğu, belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Mısır’ın “geçmiş anlaşmazlıkları geride bırakan yeni bir dönem arayışının” arkasında olduğu söylendi.

SUUDİLERİN HAMAS ADIMI GERİ TEPTİ
Kasım ayı sonunda bir araya gelen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeler, KİK ile Katar arasındaki anlaşmazlıkları giderme amacıyla ve KİK’in Mısır’ın “güvenlik ve istikrarına katkı koyması” gündemiyle toplanmıştı. Katar Emir’i bu süreçte ülkesinin Mısır Müslüman Kardeşlerine olan desteğini kesmesi ve El Cezire’nin Mısır ve Suudi Krallığı aleyhinde yaptığı yayına son verilmesini kabul etti. Öte yandan, Katar’ın Müslüman Kardeşlerin Filistin uzantısı Hamas’a dönük desteği konusunda henüz geri adım atılmadı. Suudi Krallığı Hamas liderlerinden Halid Meşal’in Katar’dan sınır dışı edilmesini, aksi takdirde Katar’ın KİK yaptırımlarına maruz kalacağı tehdidini öne sürüyor.

Suudi Arabistan, Hamas’ın İran’la bağlarını zayıflatmaya dönük başarısız bir girişimde bulundu. Hamas’a İran’la bağlarını zayıflatma karşılığında Gazze Şeridi’ne finansal, politik ve ekonomik yardımlarda bulunmayı teklif eden Suudi Krallığı, teklifine yanıt dahi alamadı. Hamas lideri Meşal’in önümüzdeki günlerde İran’a gitmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Cuma günü Hamas’ın İsrail’e dönük roketli saldırısı, Hamas’ın Suudilerin tüm çabasına rağmen İran-Suriye ittifakında yer almayı sürdüreceğinin bir işareti olarak görülüyor.