'Mısır, İsrail'le anlaşması için Hamas'a baskı yapıyor'

Katar krizinden sonrasındaki süreçte Hamas'ın İran ile yeniden yakınlaştığı biliniyor. Şimdi ise Hamas'ın, Gazze'de maruz kaldığı tecrit politikasından kurtulmak üzere İran'ı can simidi olarak kullanmaya çalıştığı, Gazze'nin can damarı olarak görülen Refah sınır kapısını elinde tutan Mısır'ın Hamas'a, İsrail'le anlaşması için baskı yaptığı öne sürülüyor.

Dış Haberler

Hamas liderleri üst düzey bir toplantı için 9 Eylül'de Kahire'de toplandı.

İsmail Haniyye'nin grubun siyasi büro liderliğine seçilmesi, Yahya Sinvar'ın Gazze'deki hareketi yönetmek üzere seçilmesinden bu yana yüz yüze birçok görüşme yapıldı.

Görüşmelere hem Türkiye hem de Katar'dan sınır dışı edilen ve şu an Lübnan'da ikamet eden Salih el-Aruri, yardımcısı Halil el-Hayya ve Mısır yönetimine en yakın Hamas lideri olarak görülen Musa Ebu Marzuk da katıldı.

Al-Monitor'den Shlomi Eldar'a göre, toplantıya katılmak üzere Refah sınır kapısından geçmek için Mısır'dan izin almayan, Gazze'deki Hamas hükümetinin eski İçişleri Bakanı Fethi Hamad da görüşmelerde yer aldı. Batı Şeria merkezli Filistin Bölgesel Yönetimi'nden bir güvenlik kaynağı, Mısır'ın Hamad'ın Sina'daki cihatçı gruplarla işbirliği geliştirmesinden şüphelenerek Kahire'de ''istenmeyen adam'' olarak gördüğünü söyledi.

Hamas'ın Katar krizi ile başlayan süreç içerisinde İran ile yakınlaşmaya başladığı biliniyor. 2 Ağustos'ta Aruri liderliğindeki Hamas heyeti, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yemin törenine katıldı ve İranlı üst düzey yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi.

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Ali Bereket, 6 Ağustos'ta Hamas'ın yeni siyasi büro lideri Haniyye'nin de Tahran'a bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklamıştı. Temsilci, "İran'ın Filistin direnişini hayati bir mesele olarak göründüğünü'' dile getirerek, İran'ı Hamas'a ''siyasi ve askeri destek sağlayan ülke'' olarak nitelendirmişti.

Kahire zirvesinden sonra Haniyye, Erdoğan ve Katar Emiri Temim Bin Hamad Es-Sani ile de bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bunun yanında Haniyye, Bereket'in duyurduğu üzere İran'a herhangi bir ziyarette bulunmadı.

Mısır yönetimi, Kahire'deki görüşmelerinden ardından Hamas'ın İran'la yeniden yakınlık geliştirmesi ve Haniyye, Sinvar ve Hamas'ın 'kötü çocuğu' Aruri'nin gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında herhangi bir yorum yapmadı. 

Yine Filistinli bir güvenlik kaynağına göre, Gazze'den Mısır'a sınır geçişlerini kontrol ediyor. Mısır lideri Sisi, isterse, oksijen tüpünü açabilir ve eğer istiyorsa kapatabilir. Bu yüzden İran ile yenilenen ilişkiler etkili bir anlam ifade etmiyor.

İsrailli bir güvenlik kaynağı ise benzeri bir gözlem paylaşıyor; Hamas'ın bugün dünyanın herhangi bir yerinde ittifakı yok. Onlara yardım edecek tek İran var. Hamas'ın Gazze'ye yönelik tecrit politikasını Mısır'ı ikna ederek aşmaya çalıştığı öne sürülürken, Mısırlıların Hamas ve İran arasındaki ittifakları çevreleyen tüm oyunlardan gerçekten etkilendikleri kesin olmadığı düşünülüyor.

Londra merkezli Al-Hayat gazetesi ve Dunia al-Watan gazeteleri ise Hamas'ın Mısır'a İsrail ile esir takasında aracı olmasını önerdiğini yazdı. İsrail , 2011 tarihli Gilad Shalit anlaşmasında serbest bıraktığı 54 esiri 2014'te tekrar tutuklamıştı.

Öte yandan Mısır'ın Hamas'a İsrail'le anlaşma sağlamak için baskı yaptığı düşünülüyor. Haniyye, Mısır istihbarat şefi Halid Fevzi ile Kahire'de bir araya geldi; Mısır tarafı bunun öncesinde de İsrail'in Hamas ile kapsamlı bir anlaşma yapmaları gerektiğini açıklamıştı.

Bunun yanı sıra Mısır'ın durumu kontrol altında tuttuğunu, kuşatma altındaki bir hareketin Mısır'ın kendisine söylediği her şeyi yapacağı düşünülüyor.