Milli marşı protesto eden 9 yaşındaki çocuk sağcıların hedefi oldu

Avustralya yerlilerine destek için milli marş sırasında ayağa kalkmayı reddeden 9 yaşındaki Harper Nielsen, sağcı politikacılar tarafından hedef gösterildi.

Dış Haberler

Avustralya'da Harper Nielsen adlı bir kız çocuğu, yerli halkların ülke tarihi boyunca ayrımcılığa maruz kalması sebebiyle milli marş okunurken ayağa kalkmayı reddetti. Bu davranışından sonra 9 yaşındaki Nielsen, ülkedeki sağcı politikacılar tarafından hedef gösterilmeye başlandı.

Harper Nielsen’in anne-babası, gösterdiği davranıştan dolayı onunla gurur duyduklarını söyledi. Nielsen'e okul yönetimince ceza verildi. Çocuğun uzaklaştırma ve okuldan atılma tehditleri aldığı da belirtildi. Küçük çocuğu hedef gösterenler arasında eyalet senatörü ve sağcı ‘Tek Millet Partisi’ lideri Pauline Hanson da bulunuyor.

PARTİ LİDERİNDEN 9 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ‘VELET’ ÇIKIŞI

Facebook’tan yayımladığı videoda Tek Millet Partisi lideri Hanson “Onu okuldan atın” derken 9 yaşındaki Nielsen’e “velet” adını da takmış bulundu. Dokuz yaşındaki çocuğun ebeveynlerine yönelikse şöyle dedi: “Size ne diyeceğim, ona arka tarafından tekme atardım.”

Parti başkanının kullandığı sözlerin bir benzerini de Queensland parlamentosunda bir gölge bakanı ve merkez sağ Liberal Ulusal partisinin bir üyesi olan Jarrod Bleijie kullandı. Politikacı, çocuğun ebeveynlerinin “onu politik bir piyon olarak kullanmakta” olduklarını iddia etti. Küçük kızı “aptal” olarak adlandırırken, ondan “milli marşı gururlu bir şekilde söyleyip ayakta durmasını” istedi.

9 yaşındaki çocuğa "aptal" diyen 36 yaşındaki siyasetçi, Twitter üzerinden “Milletimize ve gazilerimize saygısızlık ederek ayağa kalkmayı reddetti. Eğer bir velet gibi davranmaya devam ederse okuldan atılmalı” paylaşımında bulundu.

Nielsen yerel basına verdiği demeçte, Avustralya milli marşının ülkenin nüfusun bir bölümünü dışladığını söyledi. Nielsen “Advance Austraila Fair [Milli Marş'ın adı] dendiğinde beyazların ilerlemesi kastediliyor. ‘Bizler genciz’ dendiğinde bu kıtada 50 bin yıllık tarihe sahip yerli Avustralyalılar görmezden geliniyor” dedi. Nielsen yaşı kendisinden büyük olanlara sadece kendisinden yaşlı oldukları için boyun eğmeyeceğini ekledi.

Avustralya milli marşı sömürgeci dönemde, 1878'de yazılmıştı.

Nielsen’ın babası Mark, ABC radyosuna verdiği demeçte kızının “inandığına sadık kalmak ve doğru olduğuna inandığı şey için bir duruş sergilemek isteyerek inanılmaz cesareti gösterdiği”ni söyledi.

Okuldan uzaklaştırılması hakkında annesi Yvette Miller, “Pasif itaatsizlik gibi davranışların, okula bıçak getirmek veya şiddete meyilli olmak gibi bir şeyle aynı alanda düşünülebilir olması bizi gerçekten şaşırttı” yorumunda bulundu.