Mikrodalgalı TOMA'yı Çin üretecek

Yakındaki insanların vücudundaki suyu ısıtarak derilerinde yanmaya sebep olan ve ABD'nin tepkilerden çekinerek rafa kaldırdığı mikrodalgalı TOMA projesini Çinliler gerçekleştirecek.

Dış Haberler

Çin, "Poly WB-1" ismini verdiği, mikrodalga prensibiyle çalışarak, belli bir yakınlıktaki insanların derilerinde yanma hissi oluşturarak dayanılmaz acı veren TOMA modelini tanıttı.

Eylemleri dağıtmak için düşünülen bu işkence aleti daha önce ABD'de gündeme gelmiş fakat kimi pratik soru işaretlerinin yanı sıra, kamuoyunda yarattığı tepki nedeniyle de rafa kaldırılmıştı.

Çin'in geliştirdiği modelin menzili 80 metre. Yani, aracın etrafında 80 metre yarıçapındaki çemberin içinde bulunan herkes, içten içe kavrulabiliyor.

Fakat uzman askeri dergi Jane's Magazine'in verdiği bilgiye göre, bu TOMA modelinin menzili isteğe bağlı olarak 1 kilometreye kadar çıkartılabiliyor.

Söz konusu araç, derinin hemen altındaki su ve yağ moleküllerini ısıtıyor. Bu aracı savunanlar, sinirler söz konusu katmandan daha derinde olduğu için, buradaki yanmanın kalıcı bir hasar meydana getirmeyeceğini öne sürüyor.

Jane's Magazine, Çin devletinin bu silahı daha da geliştirip gemilere monte etmeyi planladığını öne sürdü.